Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, Metallgestaltning

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Bengtsfors
120 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Bengtsfors

Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, Metallgestaltning

Programmet Tillämpad konst och formgivning är ett masterprogram med tre inriktningar Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning Trä och TextilKroppRum där du fokuserar på material, metod och görande med utgångspunkt i begreppen material, kropp och rum.

I den 1 200 kvadratmeter stora smedjan får du som valt inriktning Metallgestaltning förutsättningar för ett mångsidigt, tredimensionellt och experimentellt skapande i alla format.

Du arbetar självständigt och experimentellt och reflekterar genom ditt arbete över samhällsrelaterade lokala och globala frågeställningar. Du möter studenter inom programmets övriga inriktningar i gemensamma kurser i teori, skrivande och entreprenörskap samt under examinationer.

Programmets inriktningar är:

  • Metallgestaltning (ger examen i konsthantverk)
  • Möbeldesign inriktning trä (ger examen i design)
  • Textil Kropp Rum (ger examen i konsthantverk)

Utbildningen är placerad på Steneby, en internationell utbildningsmiljö, 17 mil norr om Göteborg i Dals Långed. Här är du omgiven av den vackra svenska naturen, med närhet till skog och sjö. Du får tillgång till en individuell arbetsplats, välutrustade verkstäder och datorer. Verkstädernas utrustning och tillgänglighet ger dig goda förutsättningar att fördjupa dina kunskaper inom ditt ämnesområde.

Programmet är ett internationellt masterprogram vilket innebär att undervisningsspråket är engelska.

Om inriktningen Metallgestaltning

I den 1 200 kvadratmeter stora smedjan får du förutsättningar för ett mångsidigt, tredimensionellt och experimentellt skapande i alla format. Här finns bland annat åtta ässjor, plats för skärande bearbetning, olika svetsmetoder, plåtbearbetning samt möjlighet till bronsgjutning. Under utbildningen pågår bland annat diskussion kring frågor som gäller deltagandeperspektiv vid arbeten i det offentliga rummet. Följ Metallgestaltning på facebook och instagram.

Övriga inriktningar på programmet är: Möbeldesign inriktning Trä samt TextilKroppRum.

Innehåll

Valfriheten i programmet är stor och kräver en hög grad av oberoende, självständighet och personlig motivation. Du formulerar dina projekt tillsammans med professor inom ditt ämne, med utgångspunkt i kursens lärandemål.

Under första året får du möjlighet att lära känna din verkstad, maskinpark och att starta ditt verkstads- och studiobaserade projekt. Du fördjupar dina ämneskunskaper, tränar dig på att driva projekt, utvecklar kunskaper om entreprenörskap, formulerar en plan för din framtida praktik och bygger upp din portfolio.

Andra året börjar med diskussioner kring samtida debatter i relation till det egna arbetet. Du reflekterar över din kontext, dina referenser och presentationsformer. Ditt experimenterande arbete i verkstaden fortsätter, som grund för ditt kommande examensarbete. Under examensarbetet har du tillgång till en extern handledare. Examinationer genomförs med externa opponenter. Terminen avslutas med examensutställning.

Följ masterprogrammet på Instagram

Arbetsområden/fortsatta studier

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta med uppdrag för privata och offentliga uppdragsgivare, utställningar och egen konstnärlig verksamhet. Du har dessutom förberedande kunskaper för att söka vidare till forskarutbildning inom området.

Examen

Utbildningen leder till Konstnärlig masterexamen i konsthantverk med specialisering i Metallgestaltning

Förkunskaper

Konstnärlig kandidatexamen eller motsvarande samt språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B. Därtill krävs godkänt arbetsprov. Arbetsprovet ska visa både konstnärlig och teknisk förmåga nödvändig för att tillgodogöra sig utbildningen.

Examen & Intyg

Konstnärlig masterexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, Metallgestaltning

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön