Politik, makt och motstånd

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
15 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2024 - Göteborg

Politik, makt och motstånd

Kursen ger kunskaper om makt, demokrati och styrning, om motstånd och sociala rörelser, med fokus på de utmaningar som följer av miljöförändringar, ojämnt fördelade resurser och andra samhällsfenomen. Kursen syftar till att ge studenten teoretiska perspektiv, redskap och begrepp för att förstå politiska dimensioner av samhälleliga processer med särskild inriktning på dess förändringspotential. I den introducerande delen av kursen behandlas olika maktteorier, från klassiska teorier om makt som våld och tvång, kommunikation och kollektivt handlande, till kritiska maktteorier med betoning på hur de används inom politisk ekologi samt utifrån postkoloniala och feministiska perspektiv. Därefter presenterar kursen olika praktiker och processer som kan möjliggöra förändring. Det görs utifrån två ingångar. Den ena är ett institutionellt, eller ur uppifrånperspektiv, medan den andra intar ett nedifrånperspektiv, ur civilsamhällets och medborgarnas synvinkel. Båda behandlar politik och styrning för hållbar omställning, men med olika fokus och med betoning på olika aktörer.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs avklarade 15 högskolepoäng inom huvudområdet Samhällsvetenskapliga miljö- och utvecklingsstudier, Globala utvecklingsstudier eller Humanekologi.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Politik, makt och motstånd

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön