Lärarassistent med specialisering inom inkludering
Lernia Yrkeshögskola
Lärarassistent med specialisering inom inkludering
Studera till lärarassistent
Är du intresserad av ett arbete där du samarbetar med och stöttar lärare i deras vardag? Vill du vara en del av elevernas framtid i skolan? Tycker du om att arbeta med svenska språket, administration och med människor i behov av stöd? Då är vår utbildning till Lärarassistent med specialisering inom inkludering något för dig!
En lärarassistent är ett stöd både i och utanför klassrummet och innehar kompetenser för att både arbeta som ett administrativt stöd i skolan men även som ett stöd för läraren i och utanför klassrummet.
Under utbildningen till lärarassistent kommer du att få kunskaper om det svenska skolsystemet och svenska skolans uppdrag. Stora delar av utbildningen handlar om det svenska språket och om hur du som lärarassistent kan stötta andraspråksinlärning för en funktionell behärskning av språket.
Som lärarassistent kommer du att jobba mycket digitalt och fungera som en länk mellan en organisations IT-avdelning och dess dagliga verksamhet. Du kommer i det dagliga arbetet verka för ”ett lärande i ett digitalt landskap”.
Kursen Integration i skolan behandlar stödjande av barn och ungdomar i deras integrationsprocess. Du kommer även att kunna stötta och hjälpa lärare i deras vardagliga arbete med t ex elever som kanske har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och behov av språkstöd på olika sätt. För att du skall kunna verka i din roll innehåller utbildningen ett stort mått av pedagogiska modeller och verktyg som används i dagens skola.
För att trivas i rollen som lärarassistent med specialisering inom inkludering bör du tycka om att arbeta med det svenska språket. Att arbeta med människor i behov av stöd är något du trivs med och vill göra. Du tycker också att administration och administrativa sysslor är roligt.
Så ansöker du
Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
- Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning
Du ska ha:
- Lägst betyget Godkänd på minst 2250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
- Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
- Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
- Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan
OCH:
För att du ska uppfylla kraven för grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier krävs det att du förutom att du uppfyller någon av punkterna ovan också har lägst betyget E, G eller 3 i alla följande ämnen:
- Svenska 1 (Svenska A)
- Engelska 5 (Engelska A)
- Matematik 1 (Matematik A) eller motsvarande
Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:
- Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.
Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid! - Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Lägst betyg E (3 eller G) i följande gymnasiekurser eller motsvarande:
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 (100p) eller annan likvärdig kunskap
Videoreportage
Efter utbildningen
Du kan jobba som lärarassistent, studiehandledare eller språkledare
Efter utbildningen kan du jobba som
- lärarassistent
- pedagogassistent
- administrativ lärarassistent
- studiehandledare
- språkledare
Distansstudier med obligatoriska träffar
Utbildningen sker på distans och du deltar i den löpande undervisningen online. Undervisningen består av schemalagda webbinarier cirka 2 - 3 gånger i veckan och däremellan förväntas du arbeta med hemuppgifter enskilt och/eller i grupp. Alla uppgifter och allt studiematerial, så som planeringar, schema osv, finns i Lernias lärportal där du även kan chatta med dina studiekamrater och lärarna i de olika kurserna.
Det är 6 obligatoriska träffar i Örebro. På platsträffarna sker tentamen, föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar.
Det är viktigt att du är aktiv och deltar i alla aktiviteter, både hemifrån och på platsträffarna. Resa, eventuellt boende och andra omkostnader för platsträffarna bekostas av den studerande.
Du måste ha tillgång till dator och en stabil uppkoppling till internet. För tentor, webbinarier och redovisningar krävs också att du har en webbkamera.
Under dina LIA-perioder (Lärande i arbete) är du på en arbetsplats och följer deras arbetstider.
Lernia Yrkeshögskola

Lernia Yrkeshögskola
Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT Teknik Fordon Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom respektive bransch. De...
Gör en intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Lernia Yrkeshögskola
Det finns inga recensioner för Lärarassistent med specialisering inom inkludering
För att få mer information om utbildningen Lärarassistent med specialisering inom inkludering från Lernia Yrkeshögskola, fyll i dina uppgifter:
Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?
Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.