Utbildningar inom pedagogik

Vill du utbilda dig för att utbilda andra? Pedagogik är ett viktigt och utvecklande område  där du får möjlighet att spela nyckelrollen i andras lärande och utveckling. En utbildning inom pedagogik ger dig verktyg för att undervisa inom ett eller flera ämnen du brinner för. Hitta din pedagogikutbildning här!
Visar 1-20 av 1991 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 1991 träffar
1
2
3
4
...
100

Utbilda dig inom pedagogik

Utbildningar inom pedagogik handlar om att lära sig undervisning. Det kan handla om mer eller mindre allmän undervisning riktat till barn och ungdomar eller undervisning kopplad till ett specifikt ämne. 

Att studera pedagogik innebär att undersöka hur vi lär oss saker och att jobba med metoder för att tillämpa undervisning i praktiken. Inom pedagogik arbetar du också med planering genom att förhålla dig till och utveckla läroplaner och betygssystem.

Vill du jobba inom skola och utbildning?

Yrken inom skola och utbildning är otroligt viktiga positioner i samhället. Att jobba på en skola passar dig som är social, lyhörd och bra på att samarbeta.

En utbildning inom pedagogik som riktar sig till jobb inom skola och utbildning kan leda till yrken som:

För att bli legitimerad lärare behöver du ha en lärarexamen från högskola eller universitet. Lärarutbildningarna är mellan tre och fem och ett halvt år med undantag för yrkeslärare där utbildningen är ett och ett halvt år. För att utbilda dig till yrkeslärare krävs istället att du har särskild behörighet, till exempel att du varit yrkesverksam inom området eller har annan relevant utbildning sedan innan.

Fler utbildningar inom pedagogik

Om du vill ha ett yrke där det pedagogiska ansvaret inte är lika stort som för en lärare men där du ändå jobbar med utbildning kan du studera på Komvux, yrkeshögskola eller folkhögskola. Jobbet kan då handla om att du riktar dig till enskilda elever med särskilda behov eller stödja läraren. Du kan få planera och delta i aktiviteter med mindre barn i förskoleåldern eller jobba med lite äldre elever och fungera som stöd både i och utanför klassrummet. Din roll kan variera och du kan jobba med en hel klass eller enskilda elever som behöver extra stöd och hjälp. Olika yrken är:

Inriktad pedagogikutbildning

Andra utbildningar inom pedagogik, som du ofta kan läsa direkt till på yrkeshögskola eller folkhögskola, kan leda till att du undervisar i ett specifikt ämne eller aktivitet. Du kan få undervisa både ungdomar och vuxna. Olika yrken är till exempel:

Akademisk pedagogikutbildning

Som akademiskt ämne är pedagogik ett brett område med många specialiseringar. Du kan läsa pedagogik på grundläggande akademisk nivå som enskild kurs eller som en del av ett program. På avancerad nivå kan du inrikta dig på spännande områden som pedagogik inom hälso- och sjukvården, eller studera vissa aspekter av pedagogik inom olika utbildningsinstanser.

Här kan du se snittlön för jobb inom pedagogik och utbildning

Källor: Arbetsförmedlingen, saco

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv