Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Specialpedagogsutbildning

Vad roligt att du är intresserad av en specialpedagogutbildning! Här hittar du en mängd utbildningar som matchar din sökning. Hittar du någon som verkar extra intressant? Toppen! Gör en intresseanmälan för att komma i kontakt med skolan.
Visar 1-20 av 79 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 79 träffar

Mer om specialpedagogutbildning

Är du intresserad av hur människors förutsättningar och livsvillkor påverkar lärande och undervisning? Vill du dessutom ha ett yrke där du får arbeta nära människor och göra skillnad? Då kan en specialpedagogutbildning passa dig!

En utbildning till specialpedagog går att hitta på högskolor eller universitet. Vanligtvis fungerar en specialpedagogutbildning som en påbyggnadsutbildning för befintliga, yrkesverksamma lärare. Det finns även många kortare utbildningar på yrkeshögskola eller komvux för dig som vill arbeta som till exempel lärarassistent eller stödpedagog.  

Vad gör en specialpedagog?

Som specialpedagog arbetar du med att underlätta inlärningen i skolan för elever som är i behov av särskilt stöd. Det ingår även i dina arbetsuppgifter att arbeta med både personal och ledning för att bidra till utvecklingen av det interna pedagogiska arbetet.

Du ska finnas som stöd för elever med till exempel läs- och skrivsvårigheter eller elever med psykiska eller intellektuella funktionshinder. Som specialpedagog kan du även arbeta med att ge pedagogiskt stöd åt lärare. Efter en specialpedagogutbildning kan du även välja att specialisera dig på tal- och språksvårigheter, synskadade, hörselskadade eller elever med andra funktionsvariationer med din lärarutbildning i grunden.

Var kan jag arbeta efter en specialpedagogutbildning?

Som specialpedagog kan du arbeta med elever på förskolor, grundskolor, gymnasieskolor eller inom vuxenutbildning. Du kan även arbeta inom habilitering. Att läsa en specialpedagogutbildning leder till jobb inom såväl privat som offentlig sektor, organisationer och myndigheter. Som specialpedagog fungerar du ofta som handledare mot lärare och du jobbar med att förbättra miljön för hela skolan. Du kan även arbeta som stöd och med förebyggande arbete i samarbete med polis, fältassistenter, ungdomsgårdar och i samhället runt omkring eleverna.

Att gå en specialpedagogutbildning

En specialpedagogutbildning fokuserar på att du ska få förberedelser för att kunna ta dig an en yrkesroll där du leder och stödjer en specialpedagogisk utveckling på en vetenskaplig grund inom skolväsendet. En specialpedagogutbildning förbereder dig också för arbetsuppgifter inom undervisning, utredning och utveckling. Oftast ingår VFU (verksamhetsförlagd undervisning) eller VFF (verksamhetsförlagda fältstudier) under utbildningen.

Flera utbildningar i listan ovan går att läsa helt på distans med några få obligatoriska utbildningsdagar.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv