Sök utbildning 👉
Fristående kurser (avancerad nivå)

Perspektiv på dyslexi och pedagogiska dyslexiutredningar i praktiken

Längd
10 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans
Längd
10 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Perspektiv på dyslexi och pedagogiska dyslexiutredningar i praktiken

Kursen behandlar tvärvetenskapliga teorier och perspektiv på läs- och skrivutveckling samt las- och skrivsvårigheter med sarskilt fokus pa aspekter som berör dyslexi. Den vänder sig till lärare som i sin profession hanterar pedagogiska läs- och skrivutredningar och som har kompletterat sin grundutbildning med fördjupande språk-, läs-, och skrivutvecklingskurser med specialpedagogiska perspektiv. ----Studenten tranas i att tolka, analysera och utföra vetenskapligt grundade, pedagogiska läs- och skrivutredningar där frågeställningar om förekomst av dyslexi hanteras. I momenten tillämpas och diskuteras testteori och testmetodologi samt specialpedagogiska förhållningssätt för en djupare förståelse kring utredningsprocessen och resultattolkning. Därutöver behandlas olika definitioner av dyslexi samt förklaringar till elevers läs- och skrivsvårigheter.----För att förstå konsekvenser av läs -och skrivsvårigheter och dyslexi samt behovet av adekvata insatser, diskuteras vetenskapliga, samhälleliga och juridiska aspekter ur individuellt, nationellt och internationellt perspektiv. Vidare studeras vetenskaplig grundade insatser för att forebygga, identifiera och undanroja hinder och svarigheter i syfte att möjliggöra tillgänglighet och likvärdighet för individer med läs- och skrivsvårigheter och dyslexi i ett hållbart, inkluderande och livslångt lärandeperspektiv. ----I kursen läggs vikt vid att relatera beprövad erfarenhet och praktik till vetenskaplig grund. Föreläsningar och litteratur på engelska förekommer. I övrigt sker undervisningen på svenska och digitalt på distans med träffar i realtid, sen eftermiddag/kväll. ----För att examineras på kursen krävs bland annat att studenten på egen hand, inom ramen för kursens kriterier, genomför en pedagogisk läs- och skrivutredning med förslag på åtgärder, där frågor om dyslexi ska diskuteras.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Förkunskaper

Lärarutbildning eller annan relevant pedagogisk utbildning. Därutöver påbyggnad med specialpedagogisk inriktning om minst 30 hp samt fördjupningskurs 2PP228 Språk-, läs- och skrivutveckling, 10 hp eller motsvarande.

Linnéuniversitetet Facebook

Gör en intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Perspektiv på dyslexi och pedagogiska dyslexiutredningar i praktiken
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Linnéuniversitetet
Pedalstråket 11
392 31 Kalmar

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet där allt är möjligt. Linnéuniversitetet finns i Kalmar och Växjö. Universitetet erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser inom en rad olika områden. Utbildningar ges både på campus och på distans. Att studera...

Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Highlights