Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Fritidsledarutbildningar

Är du intresserad av att läsa en fritidsledarutbildning? Här hittar du flera olika utbildningar som ger dig de kunskaper och verktyg du behöver för en framtid som fritidsledare. Ta första steget mot ett roligt och varierande yrke idag! 
Visar 1-20 av 22 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 22 träffar
12

Fritidsledarutbildning

Vill du hjälpa andra att få en aktiv fritid? Då kan en fritidsledarutbildning passa dig! Som fritidsledare kan du arbeta inom flera olika verksamheter och med flera olika åldersgrupper, till exempel: 

  • Skolor
  • Barnomsorg 
  • Fritidshem
  • Fritidsgårdar
  • Församlingar
  • Kommuners dagcenter för seniorer
  • Förening/organisation
  • Idrott/friskvård

För att bli fritidsledare kan du studera en tvåårig fritidsledarutbildning på folkhögskola. Du kan även bli fritidspedagog genom studier på yrkeshögskola, universitet eller högskola. 

Bli fritidsledare på folkhögskola

Fritidsledarutbildningen erbjuds endast på folkhögskolor. Det finns flera folkhögskolor runt om i Sverige som erbjuder utbildningen. Utbildningen till fritidsledare erbjuds både som en distansutbildning och på plats i olika orter. Du kan gå utbildningen både på heltid eller deltid och den är oftast två år lång. 

Folkhögskolorna som erbjuder fritidsledarutbildningar samarbetar med varandra och har gemensam utbildningsplan, samma utbildningsintyg och samma ansökningsblankett. Det som skiljer skolorna åt är deras profiler. Profiler som folkhögskolor erbjuder är bland annat socialpedagogik, idrott och miljö. Vissa folkhögskolor erbjuder även internat så att du kan bo på skolan under din studietid. 

Fritidsledare på fritidsgård 

En fritidsledarutbildning passar dig som vill vara en förebild för unga och inspirera dem till en aktiv fritid. Många fritidsledare arbetar med unga på bland annat fritidsgårdar. En fritidsgård är en plats för unga att spendera sin fritid efter skolan eller under raster. Där anordnar du som fritidsledare aktiviteter såsom måleri eller idrottande av olika slag. Ni kan även kolla på film eller spela spel. Det kanske även är ditt ansvar att planera discon eller studiebesök för ungdomarna. 

Som fritidsledare på en fritidsgård är ditt främsta ansvar att vara en förebild. Du ska finnas där för ungdomarna, lyssna på dem och vara en stabil punkt. I ditt arbete ingår det även att hålla utkik för mobbning och barn som mår dåligt. 

Fritidsledare för äldre

Du kan även arbeta med en äldre målgrupp som fritidsledare. Du kan till exempel jobba på olika kommuners dagcenter. Ditt arbete innefattar då att hjälpa besökarna att hitta nya aktiviteter och utveckla intressen. Ett dagcenter finns till för att äldre ska ha möjligheten att träffa nya människor och ägna sig åt olika intressen.

Behörighetskrav för fritidsledarutbildning

För att bli antagen till en fritidsledarutbildning måste du ha grundläggande behörighet, alltså en gymnasieexamen eller motsvarande. Vissa folkhögskolor kan även kräva att du har erfarenhet av yrket. Det bästa är om du hör av dig till den  folkhögskola du är intresserad av och ta reda på vilka behörighetskrav de har. 

Viktiga egenskaper som fritidsledare

Det är viktigt att du som fritidsledare är en stabil och lugn människa och trivs i sociala sammanhang. Du ska även vara bekväm med att tala med olika typer av människor. Som fritidsledare arbetar du både pedagogiskt och administrativt därför är det viktigt att du är kreativ, ansvarstagande och organiserad. 

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv