Utbildningar till fritidspedagog

Som fritidspedagog jobbar du med att låta barn få vara barn. Det kan handla om att styra upp roliga aktiviteter på en fritidsgård eller att finnas där som vuxen om ett barn har problem hemma eller i skolan. Du kan läsa utbildningen till fritidspedagog på högskola och universitetet eller på yrkeshögskolan.
Visar 1-5 av 5 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-5 av 5 träffar

Vad gör en fritidspedagog?

Som fritidspedagog har du som namnet antyder fokus på barns fritid, både före och efter skolan. Vanligtvis är fritidspedagoger anställda på fritidshem vid en grundskola och jobbar med barn som går på låg- och mellanstadiet. Men det finns även många fritidspedagoger som jobbar på privata fritidsgårdar, eller på behandlingshem. 

Beroende på vilken utbildning du går kan du även ta grundlärarexamen och då komplettera arbetet i fritidshemmet med att undervisa i ett praktiskt ämne som idrott, bild eller hemkunskap. Även om du inte har lärarexamen kan du finnas med som stöd i klassrummet. 

Fritidshemmet är en del av skolan och styrs av samma läroplan. Men fokus ligger mycket på att barnen ska utvecklas socialt och få prova på olika typer av aktiviteter. Det kan exempelvis vara att spela fotboll, dansa eller lära sig snickra ihop ett fågelbo. 

Men du kommer även finnas där som ett stöd för barnen om de har problem hemma eller i skolan. Som fritidspedagog är du en viktig person i arbetet mot mobbning och det är viktigt att du är lyhörd och uppmärksam på barnens psykosociala miljö.

Som fritidspedagog kan du även arbeta med barn efter skolan är slut, exempelvis på en fritidsgård eller inom en idrottsförening. Med en utbildning till fritidspedagog kan du jobba med barn och unga på HVB-hem. Då kan arbetsuppgifter exempelvis inkludera att aktivera barnen eller att hjälpa ensamkommande flyktingbarn i deras integrationsprocess in i det svenska samhället.

Utbildning till fritidspedagog

För att bli fritidspedagog kan du läsa antingen på högskola och universitet eller på yrkeshögskola. 

Läser du på högskolan är det grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem du ska välja. Programmet är 3-årigt och ger en grundlärarexamen på 180 högskolepoäng. Du blir då ofta behörig att undervisa i idrott, bild eller hemkunskap. 

Läser du på yrkeshögskolan är utbildningen på 1,5 år och efter avklarad utbildning får du yrkeshögskoleexamen. Läser du på yrkeshögskolan blir du inte behörig att undervisa.

Du kan även läsa den tvååriga utbildningen till fritidsledare på folkhögskola. Utbildningen har inte samma fokus på grundskolans fritidshem, utan mer generellt på barn och ungas fritid.

Från fritidsledare till fritidspedagog

Har du läst fritidsledarutbildning på folkhögskola och vill ta grundlärarexamen med inriktning fritidshem kan du i vissa fall tillgodoräkna delar av din utbildning. För att ta reda på vad som gäller för just din utbildning måste du ta kontakt med det lärosäte du vill studera vid.

Behörighet till fritidspedagogutbildningen

För att bli behörig till fritidspedagogutbildningen på högskola och universitet behöver du grundläggande behörighet och godkänt resultat i följande kurser:

  • Engelska 6
  • Naturkunskap 1b eller 1a1+1a2
  • Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

För att bli behörig till fritidspedagogutbildningen på yrkeshögskolan behöver du grundläggande behörighet samt godkända betyg eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar: 

  • Svenska 2
  • Engelska 6

En bra grund för att gå utbildningen till fritidspedagog är att läsa Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet.

Vad innehåller en utbildning till fritidspedagog?

Läser du på universitetet brukar den första tiden under utbildningen ofta delas med andra lärarstudenter. Utbildningen fokuserar då på generella lärarkunskaper. Medan du senare under programmet fokuserar på ditt huvudämne, fritidspedagogik. 

För att kunna undervisa väljer du även mellan musik, bild eller idrott som ditt undervisningsämne. Under utbildningen ingår även 20 veckor praktik, där du får testa på yrket i praktiken.

Läser du på yrkeshögskolan kommer du att gå liknande kurser som studenterna på grundlärarprogrammet. Men utbildningen är kortare och du specialiserar dig inte på ett undervisningsämne, då utbildningen inte leder till grundlärarexamen. Däremot är utbildningsinnehållet väldigt praktiskt inriktat och du har möjlighetet till två praktikperioder under utbildningen. 

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv