Elevassistentutbildning

Vill du jobba i en händelserik miljö och göra skillnad för barn och ungdomar varje dag? Som elevassistent jobbar du i skolans värld med att hjälpa elever att utvecklas, nå sina mål och klara av det sociala samspelet.
Visar 1-17 av 17 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-17 av 17 träffar

En elevassistentutbildning passar dig som vill arbeta med barn och som tycker om ett varierande arbete där du får göra skillnad. Som elevassistent arbetar du nära både föräldrar och lärare så yrket förutsätter att du trivs i samarbete med andra och att du har en förmåga att skapa goda relationer. Det är bra om du är lugn och empatisk som person.  Du behöver vara flexibel och framförallt behöver du kunna bemöta eventuellt utåtagerande barn på ett lågaffektivt sätt, det vill säga att du bemöter barnet eller eleven med lugn och på så sätt hjälper barnet att ändra sitt beteende.

Hur ser utbildningen ut? 

Under en elevassistentutbildning läser du bland annat kurser i kommunikation, pedagogik och psykologi. Du kommer även att få kunskaper om barn och ungdomars behov, lärande och utveckling. Utbildningen fokuserar mycket på att förbereda dig inför yrkeslivet och utöver kurserna får du på de flesta elevassistentutbildningarna även möjlighet att göra en praktik inom yrket. Praktiken är ett bra tillfälle att tillämpa de teoretiska kunskaper du samlat på dig under utbildningen. Längden på praktiken kan variera beroende på vilken utbildning du väljer men är vanligtvis 4-5 veckor per termin.

Vad gör en elevassistent?

Efter avslutad utbildning kan du som elevassistent arbeta i antingen skolan eller förskolans värld. Där fungerar du som hjälp och stöd till barn eller elever som behöver det. Det kan finnas flera olika anledningar till varför ett barn eller en elev behöver extra stöd för att följa med i undervisningen. Det kan exempelvis bero på funktionsnedsättningar, psykosociala svårigheter, koncentrationsproblem eller läs- och skrivsvårigheter.

Dina arbetsdagar kan se väldigt olika ut beroende på var och med vem du jobbar. Oavsett vilket finns du som elevassistent där och hjälper individen att hitta ro och arbetssätt som fungerar för att eleven ska kunna fullfölja sina studier och tillgodose sig de kunskaper som behövs för att klara av skolan. Ditt arbete innebär även att du hjälper individen med det sociala samspelet med andra. Vissa elever är berättigade att ha en elevassistent med sig under i stort sett hela dagen. Det innebär att du följer med eleven vart den än går, under lunch och raster och ibland även på fritids. 

Läs en elevassistentutbildning på distans

Har du svårt att anpassa dig efter specifika tider? Genom att läsa en utbildning till elevassistent på distans kan du själv välja när och var du vill studera, vilket betyder att du ofta kan kombinera det med ett jobb eller andra studier. Det enda som behövs är tillgång till en dator. Vissa utbildare erbjuder också mer flexibla studier där du själv kan skräddarsy ett upplägg som passar dig. 

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv