Sammanfattning
Program (grundnivå)
Göteborg
240
Heltid
Svenska
Klassrum
Startdatum: Höst - Göteborg
Sista ansökan: 19 april
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Dietistprogrammet

Dietistprogrammet

Vad och hur mycket vi ska äta för att må bra beror på en rad olika faktorer. Motionsvanor, om vi har någon sjukdom eller var i livet vi befinner oss påverkar vår optimala mathållning. Dietisten är expert på att hitta balansen av mat och aktivitet utifrån var och ens individuella behov.

Tre års heltidsstudier på dietistprogrammet leder till en akademisk yrkesexamen och legitimation som dietist.

Vem ska äta vad och hur mycket?

Dietister arbetar med människor i alla åldrar, både förebyggande och efter att någon blivit sjuk. Många dietister arbetar inom hälso- och sjukvården. Det är vanligt att dietisten ingår i en arbetsgrupp med till exempel läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Det är dietisten som genomför kostbehandling för patienter som av olika anledningar måste lägga om sin kost på grund av någon sjukdom. Det kan vara en cancersjuk patient som behöver extra energirik kost, eller en diabetespatient som behöver hjälp att lägga om livsstilen genom att äta energisnålare och motionera mer.

Dietister kan också arbeta med förebyggande hälsovård i till exempel en kommun eller på en vårdcentral. Dietistens uppgift kan då vara att undervisa och informera i kost- och näringsfrågor. Detta kan ske i samarbete med skola, hem tjänst eller serviceboende. Vissa dietister får jobb inom läkemedels- och livsmedelsindustrin och en del arbetar med förebyggande hälsovård inom idrottsrörelsen.

Teori och praktik

Utbildningens huvudämne är klinisk nutrition. Det är kunskapen om mat och näringsämnen och dess funktion i kroppen. Ämnet är tvärvetenskapligt och omfattar även ämnen som biokemi, fysiologi, livsmedelsvetenskap och sjukdomslära. Ett av de viktigaste redskapen för en dietist är samtalsmetodik och förmåga att ge och ta emot information. Därför ingår beteendevetenskap med kommunikation, didaktik, psykologi och samtalsmetodik i utbildningen.

Under utbildningens första år läggs kunskapsgrunden med baskunskaper i kemi, fysiologi och näringslära. Under det andra året är det den friska människan och prevention som står i
centrum, det tredje året den sjuka människan.

En stor del av undervisningen på dietistprogrammet är föreläsningar. Men lika viktiga är laborationer, fältstudier, seminarier, gruppövningar och självstudier. En central del av utbildningen är den verksamhetsförlagda utbildningen då studenterna under handledning av yrkesverksamma dietister träffar patienter.

Forskning

Klinisk nutrition, ämnesomsättning och energiomsättning är exempel på områden som dietister kan forska inom. Det fjärde året på utbildningen är forskningsförberedande, och de som väljer att gå det kan efter examen söka till forskarutbildningen.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet och Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14).

Examen & Intyg

Dietistexamen

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Välkommen till Sahlgrenska akademin!

Sahlgrenska akademin främjar människors hälsa genom utbildning och forskning. När du väljer ett av våra utbildningsprogram blir du livsviktig för människor som du kommer i kontakt med i ditt yrkesverksamma liv. Flera av våra utbildningsprogram är bland de mest populära...


Läs mer om Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Dietistprogrammet
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Medicinaregatan 3
41390 Göteborg

Recensioner

Det finns inga recensioner för Dietistprogrammet

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Dietistprogrammet från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön