Hur vet jag om dietistprogrammet passar mig?
Utbildningen passar dig som har ett intresse för mat och hälsa och vill jobba med att hjälpa människor till ett hälsosammare liv. Det passar också dig som vill forska kring kost, matvanor och nutrition. Andra egenskaper som kan vara bra att ha i yrket som dietist är vara nyfiken och social då det förekommer många patientsamtal.
Om dietistprogrammet
Dietistprogrammet är en universitetsutbildning på tre år om 180 högskolepoäng som leder till en dietistexamen. Under utbildningens gång kommer du att få rikta in dig mot dietik, klinisk nutrition och kostvetenskap. Du kommer även att få kunskaper inom många andra områden som exempelvis fysiologi, näringslära och livsmedelsvetenskap. Under utbildningen kommer du även att få testa dina kunskaper praktiskt under en praktikperiod, vilket är ett väldigt bra sätt att få sätta dina kunskaper på prov samt att få en inblick i vad framtiden har att erbjuda dig. För att kunna arbeta som dietist inom hälso- och sjukvården ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen efter att du har avslutat dina studier.
Vad krävs för att komma in på dietistprogrammet?
Behörigheterna som krävs för att komma in på dietistprogrammet är grundläggande behörighet samt särskild behörighet, vilket innebär minst godkänt i matematik 2a/2b/2c eller matematik B, Naturkunskap 2 eller Naturkunskap B, Samhällskunskap 1b/1a1-1a2 eller Samhällskunskap A.
Var kan jag studera dietistprogrammet?
Dietistprogrammet finns på flera ställen i Sverige. Vill du studera utomlands kan du kontakta en förmedlare för utlandsstudier eller höra av dig direkt till Universitetet där du vill studera. Nedan presenteras de städer i Sverige där psykologprogrammet finns
- Göteborg
- Uppsala
- Malmö
Vad kan jag arbeta med efter att jag studerat på dietistprogrammet?
Efter utbildningen kan du börja jobba som dietist efter att du ansökt om legitimation hos socialstyrelsen. En dietist ger kostrådgivning och rekommendationer till patienter som behöver hjälp kopplat till kost, nutrition och hälsa. Patienten kan till exempel ha en ätstörning eller sjukdomstillstånd som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer eller en tarmsjukdom. Du som dietist hjälper då till med att se till att patienten får rätt näringsbehandling.
Dietister jobbar oftast inom hälso- och sjukvården och kommuner men en del startar även eget företag.
Om du vill vidareutbilda dig kan du du kan välja att studera ett magister eller masterprogram på avancerad nivå eller läsa en forskarutbildning.
Efter en avslutad utbildning från dietistprogrammet har du flera valmöjligheter inom karriären och det är bara du som bestämmer hur din framtid ska se ut. Om du har några fler funderingar om utbildningen kan du kontakta vår studievägledare.
Lycka till med studierna!
Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?
Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.