PT-utbildningar

Brinner du för träning och hälsa? Vill du jobba med ett yrke där du träffar människor varje dag? Då kan en PT-utbildning passa dig. Det finns många olika inriktningar till PT – hitta den utbildning som passar dig bäst nedan!
Visar 1-16 av 16 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-16 av 16 träffar

Vad gör en personlig tränare (PT)?

En personlig tränare, eller PT, jobbar med rådgivning, coaching och individuellt anpassad träning. Ofta ger en PT även kostråd till sina kunder och jobbar med att kombinera kost och träning för att nå ett bra resultat. Som personlig tränare kan du till exempel jobba som anställd på ett gym, privattränare hemma hos kunder eller driva ett eget gym. Att jobba som PT passar dig som vill ha ett socialt yrke där du jobbar med människor!

Var kan jag studera en PT-utbildning?

Du kan gå en PT-utbildning på folkhögskola, universitet- och högskola samt hos en privat yrkesutbildare. Det går ofta att kombinera ett antal kurser för att sedan bli certifierad personlig tränare, men vissa skolor erbjuder också en hel utbildning till PT. Du kan studera på distans, heltid eller deltid – du väljer det som passar dig bäst. 

Vad lär du dig på en PT-utbildning?

När du går en PT-utbildning får du lära dig om träning, anatomi, coaching, kost och näringslära. Du får lära dig flera olika träningsmetoder och hur de kan anpassas efter olika personers förutsättningar. Du får kunskaper kring hur du kan motivera dina kunder i sin träning och hur du kombinerar kost och träning för att uppnå ett bra resultat. Att lägga upp träningsprogram utifrån olika kunders behov ingår också i PT-utbildningen. Du får även lära dig att leda och coacha andra människor under utbildningens gång.

Olika inriktningar på PT-utbildningar

På många PT-utbildningar kan du välja en eller flera inriktningar beroende på vad du är intresserad av. Det kan vara en specifik träningsform som till exempel yoga, eller ett område som kost- och näringslära.

Exempel på inriktningar på PT-utbildningar:

  • Yoga
  • Styrketräning
  • Kost
  • Kondition och uthållighet
  • Box
  • Dans 
  • Friskvård och hälsa

PT-utbildning på distans

Om du vill plugga på distans finns det flera olika PT-utbildningar för dig att välja mellan. Upplägget ser lite olika ut beroende på vilken utbildning du väljer, men ett vanligt upplägg kan innebära att du lyssnar på föreläsningar (live eller inspelade) för den teoretiska delen. Du gör även övningsuppgifter och inlämningsuppgifter. Den praktiska delen av utbildningen kan till exempel examineras genom att genomför träning med en kund.

Efter att du läst en PT-utbildning

När du har gått en PT-utbildning kan du jobba som personlig tränare åt privatpersoner eller på ett gym. Du kan även starta ditt eget gym eller jobba på en SPA-anläggning. Du kan även jobba med digital coaching online och därmed hjälpa kunder som befinner sig var som helst. 

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv