Visa allastudier.se som: Mobil

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot neurosjukvård

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Sammanfattning
Högskola / Universitet
Göteborg
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot neurosjukvård

Om programmet
Specialistsjuksköterskor med inriktning mot neurosjukvård arbetar med omvårdnad inom specialiserad vård med patienter som drabbats av olika neurologiska sjukdomar eller neurokirurgiska tillstånd och skador. Specialistsjuksköterskan har förmågan att bedöma och övervaka vitala funktioner i samband med neurologiska och neurokirurgiska tillstånd, neurologisk skada och rehabilitering.

Inriktningar
Du som väljer denna inriktning har möjlighet att fördjupa dig i olika områden inom neurologisk sjukdom eller skada, till exempel neurologi, stroke, neurokirurgi eller rehabilitering.

Utbildningen ger en hög omvårdnadskompetens genom att kombinera teori, verksamhetsförlagd utbildning och verksamhetsintegrerat lärande. Inom ramen för utbildningen finns möjlighet till en valfri kurs 7,5 hp med fördjupning inom ett specifikt ämne som är relevant för inriktningen.

Vem kan söka?
Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska. 

Denna inriktning ger dig:

  • Fördjupade kunskaper i avancerad bedömning, vårdplanering och uppföljning av patienter inom neurosjukvård
  • I utbildningen ingår också ett självständigt arbete som syftar till att ge dig kompetens att utveckla vården, arbeta evidensbaserat samt att implementera forskningsresultat inom neurosjukvård. Arbetet kan med fördel kopplas till den egna verksamheten.

Efter avslutad utbildning
Programmet ligger till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och ger behörighet till fortsatta studier på forskarnivå.

Arbetsområde
Specialistsjuksköterskor inom neurosjukvård kan arbeta på vårdavdelningar och mottagningar med inriktning mot neurologi, neurokirurgi, stroke och rehabilitering. Arbetet omfattar avancerad omvårdnad och bedömningar av vuxna personer i samband med neurologisk sjukdom eller skada. Specialistsjuksköterskornas kompetens och ökade kunskaper i evidens och forskning ger en stabil grund till utveckling av vården.

Inriktningens innehåll
Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är omvårdnad. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap och samhälls- och beteendevetenskap.

De kurser som ingår är:

  • Specialistsjuksköterskans funktion med inriktning mot neurosjukvård, 1,5 hp
  • Akut neurosjukvård, 7,5 hp
  • Stroke – ett interprofessionellt vårdprocessperspektiv, Del 1, 7,5 hp
  • Rehabiliteringsmedicin med fokus personer med neurologiska funktionshinder, 7,5 hp
  • Klinisk fördjupning inom neurosjukvård, 6 hp*
  • Vetenskaplig metod, 7,5 hp*
  • Examensarbete i omvårdnad med relevans för neurosjukvård, 15 hp*
  • Valfri kurs på avancerad nivå med relevans för neurosjukvård, 7,5 hp

*Huvudområde omvårdnad. Övriga kurser bedrivs på Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet. Den valfria kursen kan genomföras vid annat lärosäte och tillgodoräknas inom ramen för programmet. Studierna bedrivs på halvfart.

Förkunskaper

För tillträde till specialistsjuksköterskeprogrammet krävs utöver grundläggande behörighet: nordisk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande, ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska och svenska B och engelska A på gymnasienivå eller motsvarande

Examen & Intyg

Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot neurosjukvård är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå som leder till specialistsjuksköterskeexamen

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Sahlgrenska akademin främjar människors hälsa genom utbildning och forskning. När du väljer ett av våra 18 utbildningsprogram blir du livsviktig för människor som du kommer i kontakt med i ditt yrkesverksamma liv. Flera av våra utbildningsprogram är bland de mest...


Läs mer om Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot neurosjukvård
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Gör en intresseanmälan

För att beställa information om Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot neurosjukvård, fyll i följande uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön