Visa allastudier.se som: Mobil

Distanskurs Hantverk

Sommenbygdens folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskola
Distans
1 - 2 terminer
Deltid
Icke studiemedelsberättigad
5 900 SEK Momsfri
Distans
Startdatum: 2020-08-29 - Distans
 Distanskurs Hantverk

Distanskurs Hantverk

En distanskurs med helgträffar för dig som vill lära dig mer om hantverk. Du får möjlighet att fördjupa dig i olika hantverkstekniker som färgning, luffarslöjd, sticka och virka, broderi, lappteknik med mera. Kursen består av två separata terminer, du kan välja en eller båda utifrån vad du är intresserad av.

KURSENS SYFTE OCH INNEHÅLL

Du får möjlighet att fördjupa dig i olika hantverkstekniker. Hela kursen utgår från folkbildningstanken där vi utgår ifrån de kunskaper du redan besitter och får dem att växa.

Planerade helgträffar:
Termin 1 tre träffar: vecka 35 (29-30/8), v 41 (10-11/10), v 47 (21-22/11).
Termin 2 tre träffar: vecka 6 (13-14/2), v 12 (27-28/3), v 18 (8-9/5).

Tider:
lördag: kl. 10-18
söndag: kl. 9-15

Plats: Sommenbygdens Folkhögskola på Ydrevägen 13 i Tranås.

Lärare

Matilda Forsärla kommer att lotsa er genom denna kurs. Hon är konsthantverkare till yrket och har ett stort engagemang i hållbarhetsfrågor. Matilda har hållit kurser i egen regi sen 2007 och arbetat som lärare på folkhögskolor sen 2013. Sommaren 2018 började Matilda jobba på Sommenbygdens folkhögskola med distanskursen ”hantverk, återbruk, odling” och har även jobbat med distanskursen ”hållbar livsstil”. Matilda bor med sin familj utanför Tranås där hon odlar grönsaker för självhushåll i sin trädgård. Hon har även bin och höns som ger familjen ägg och honung.

Förkunskaper

Du ska ha ett stort intresse för hantverk. Grundläggande datakunskaper och tillgång till dator med webkamera.

Kursinnehåll

På träffarna kommer vi att fokusera på den praktiska kunskapen som är lurigare att ta till sig på distans. Det kommer därför att vara ett stort fokus på hantverket på just själva träffarna. Mellan träffarna kommer ni att ha uppgifter att läsa, lyssna, titta och skriva via vår lärplattform på internet (itslearning). Varje kurstillfälle kommer att ha ett hantverkstema.

Teman för helgernas träffar är:

sticka & virka
färga
luffarslöjd
yllebroderi
återbruksslöjd
smörgåsbordsslöjd (olika stationer med t.ex. knyppling, tovning, nålbindning osv)

Återbruket går som en röd tråd genom hela kursen. Vi arbetar med återbrukade material, pratar om materialens klimatpåverkan, delar med oss av tips och idéer på återbruk inom de olika hantverken.

TERMIN 1

Tema för helgträff v 35 – Färgning Vi lär oss att syrafärga ulltyg och vadmal samt lär oss mer om färg, färgseendet. Vi provar på olika typer av färgning för att få till egna personliga garner och tyger. Dessa garn kan vi senare använda för att t.ex sticka, virka eller brodera med. Tygen kan vi sy av och brodera på. En del av det material vi färgar under denna helg kommer vi att använda oss av kommande helger.

Tema för helgträff v 41 – sticka&virka Vi börjar från grunden med hur man stickar och virkar. Du som är nybörjare kommer att få lära dig grunderna så att du på egen hand ska kunna läsa enklare mönster. Du och har viss erfarenhet av stickning och/eller virkning får lite mer utmaningar utefter din egen erfarenhetsbas. Kanske vill du lära dig sticka hälar, tumkilar, skapa egna mönster, sticka/virka med fler olika färger eller virka små djur? Tillsammans lär vi och inspireras av varandra och utgår från de kunskaper som finns i gruppen.

Tema för helgträff v 47 – Broderi Vi kommer att fokusera på fritt yllebroderi men kommer även att beröra slagkraftiga korsstygnsbonader, sashiko och andra broderitekniker och uttrycksformer. Att brodera är som att måla med nål och tråd och du behöver inga förkunskaper.

TERMIN 2

Tema för helgträff v 6 – Luffarslöjd Ståltråden kan formas till både bruksföremål såsom vispar, grytunderlägg, korgar och ljusstakar men också till dekorativa pynt för hem och trädgård. Vi kommer att gå igenom grunderna i luffarslöjd samt ge lite tips och trix på vägen angående verktyg och formgivning. Inga förkunskaper krävs.

Tema för helgträff v 12 – gamla textila tekniker Denna helg blir ett smörgåsbord av småtekniker såsom knyppling, spånad (att spinna tråd), brickbandsvävning och nåltovning. Testa på lite av varje eller snöa in på en teknik hela helgen, det bestämmer du själv. Du behöver inga förkunskaper.

Tema för helgträff v 18 – Lappteknik Denna helg blir lite av ett sy-lan då vi kopplar upp ett gäng symaskiner och går loss på att sammanfoga små rutor av tyg till en större helhet. Vi kommer att gå igenom olika typer av vanliga tekniker för att göra lapptäcken samt skapa våra egna lapptäckskuddar (ca 50x50cm stora). ​

Kostnader

Kurskostnad 5900 kr/termin. Kursen finansieras inte av statsbidrag och är inte CSN-berättigad. Fika ingår vid helgträffarna men ta med egen lunch. Mikrovågsugnar finns att tillgå. Visst material och boende vid helgträffarna betalar du själv.

Efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs och godkända arbetsuppgifter erhåller du ett kursintyg på slutförd kurs.

Sommenbygdens folkhögskola

Sommenbygdens folkhögskola

Välkommen till Sommenbygdens folkhögskola!

Sommenbygdens folkhögskola i Tranås passar dig som vill skaffa grundläggande behörighet för högre studier, men också dig som redan har en utbildning men nu vill vidareutbilda dig eller byta bana i livet. Sommenbygdens folkhögskola är en frivillig utbildningsväg, fri från...


Läs mer om Sommenbygdens folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Distanskurs Hantverk
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Sommenbygdens folkhögskola

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Distanskurs Hantverk från Sommenbygdens folkhögskola, fyll i dina uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner för Distanskurs Hantverk

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: