Studera ett år – få jobb direkt
26 nov 2021

Studera ett år – få jobb direkt

Vill du ha ett kvalificerat jobb efter en kort utbildning? Då behöver du inte läsa fem år vid ett universitet. Det finns flera utbildningar på 1 år som leder till jobb. Hitta ett yrke i listan eller kolla in alla korta utbildningar nedan.

Några av de ettåriga utbildningar där arbetsmarknaden är god är undersköterska och rörnätstekniker. Landets mest populära kvalificerade yrkesutbildning på ett år är lokförarutbildning, en förklaring till det är att utbildningen är en av landets mest säkra när det gäller att få jobb efteråt.

Myndigheten för yrkeshögskolan uppskattar att mellan 80-90 procent av studenterna vid yrkeshögskolan och kvalificerade yrkesutbildningar får jobb efter avslutad examen. Vill du ställa om i karriären eller komma snabbt ut på arbetsmarknaden är korta utbildningar med goda jobbchanser ett säkert kort!

8 yrken med kort utbildning och goda jobbchanser

1. Nätverkstekniker

2. Fransstylist

3. Kock

4. Målare

5. Fastighetstekniker

6. Ekonomiassistent

7. Vårdadministratör

8. Nagelterapeut

Se alla YH-utbildningar

Senast uppdaterad: 26 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningen för dig som älskar böcker

Mitt i Dalarna finns en unik utbildning. Där kan du lära dig ett pilligt hantverk med bladguld och pergament. Att binda böcker för hand är ett uråldrigt hantverk med flera hundra år på nacken. Ändå är utbildningen relativt ovanlig. Vid Leksands folkhögskola finns den enda utbildningen inom bokbinderi i Skandinavien. Också i övriga världen är utbildningen ovanlig.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hantverk – plugga med händerna

Är du intresserad av trä, metall och porslin? Gillar du klockor, konst, hår och blommor? En hantverksutbildning leder till en spännande karriär. Möjligheterna inom hantverksvärlden är nästan oändliga. Du kan få lära dig att bygga en brygga, klippa hår, sy historiska dräkter, designa glas och smida knivar – och mycket, mycket mer. Enda begränsningarna är din egen smak och fantasi.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-28

Vård – jobba för livet

Undersköterskor och sjuksköterskor är livsnerven i vård-Sverige. Det är mångfacetterade yrken med massor av olika jobbmöjligheter. Gemensamt för alla är lusten att jobba för livet, med människor. Här kan du läsa om hur du kan bli en del av vården!

Läs mer