Yrkeshögskola

Är du intresserad av att gå en utbildning som blandar teori och praktik och som är framtagen för att passa arbetsmarknadens behov? Då är en yrkeshögskoleutbildning något för dig. Öka dina chanser till jobb - läs på en yrkeshögskola. 
Visar 1-20 av 1106 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 1106 träffar
1
2
3
4
...
56

Mer om Yrkeshögskola

Vad är en yrkeshögskola?

Yrkehögskolor (YH-skolor) är en eftergymnasial utbildningstyp där teoretiska lektioner blandas med praktik inom den bransch du utbildar dig. YH-utbildningarna är ofta två år långa och finns på yrkeshögskolor i hela landet. Många erbjuder även distansundervisning.

Tanken med yrkeshögskolor är att de ska fylla de behov som finns på arbetsmarknaden. Därför kan utbildningsutbudet variera mellan olika år. Det är Myndigheten för Yrkeshögskolor som beslutar vilka YH-utbildningar som får starta. Varje skola har en ledningsgrupp som består av personer från näringslivet. Tillsammans identifierar de aktuella behov på arbetsmarknaden som skolan sedan utformar utbildningar för att fylla.

Hur ansöker jag till en yrkeshögskola?

Till skillnad från universitet och högskolor där all antagning sker via en särskild portal online är det yrkeshögskolorna själva som sköter antagningen för sina utbildningar. Det snabbaste sättet att få rätt information om hur du ansöker är att höra av sig till skolan, alternativt leta information på deras hemsida eller presentation här på AllaStudier.se.

Gemensamt för alla yrkeshögskolors utbildningar är att du behöver ha grundläggande behörighet. Det innebär att du har en gymnasieexamen eller har läst dig till likvärdiga förkunskaper på exempelvis komvux eller folkhögskola. Utöver det behöver du till vissa utbildningar ha särskilda förkunskaper. Det kan innebära att du har läst mer specifika kurser än vad som ingår i en generell gymnasieexamen, men också att du har yrkeserfarenhet inom en viss bransch.

Hur är en yrkeshögskoleutbildning uppbyggd?

Längden på YH-utbildningarna varierar, men är oftast runt två år. En fjärdedel av utbildningen ska bestå av praktik på en arbetsplats inom den bransch du kommer att jobba i sen. Detta kallas för Lärande i Arbete och förkortas LIA. Resten av tiden ägnas åt klassisk undervisning med teoretiska lektioner och praktiska övningar.

Under din LIA kommer du att få utöka dina kunskaper och bygga ett kontaktnät med yrkesverksamma inom din kommande bransch. Många som läser på en yrkeshögskola får sedan jobb där de gjorde sin LIA.

Vanliga frågor om yrkeshögskolor:


Finns det distansutbildningar på yrkeshögskolor?
Absolut! Många yrkeshögskolor erbjuder distansundervisning för dig som är intresserad av det. Vissa utbildningar har obligatoriska träffar emellanåt, vissa är 100 procent på distans. Hör av dig till den yrkeshögskola du är intresserad av och se hur de lägger upp sin distansundervisning.

Kostar det något att gå på en yrkeshögskola?
Nej, det är gratis att studera på en yrkeshögskola. Utbildningarna är dessutom CSN-berättigade.

Vad är skillnaden på en yrkeshögskola och en högskola?
En högskola erbjuder akademiska utbildningar där du kan läsa dig till en kandidat- eller master-/magisterexamen. En yrkeshögskola har kortare utbildningar som är anpassade efter arbetsmarknadens behov.

Är det lätt att få jobb om du har läst på en yrkeshögskola?
Ja, eftersom utbildningarna är framtagna i nära samarbete med näringslivet. 

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv