byggnader
19 jul 2022

Lista: Studentstäderna där du garanterat får bostad

På många svenska högskoleorter är bostadssituationen kaotisk. Tre städer kan garantera boende inom en månad. Studentledaren Elisabeth Gehrke tipsar om hur du kan hitta din egen bostad.

Hur ser bostadssituationen ut för landets studenter?

– Katastrofal, det är väldigt illa. Bostadssituationen har blivit sämre. Kullarna blir större, söktrycket har blivit högre och det byggs ingenting nytt, säger Elisabeth Gehrke, vice ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer (SFS).

Elisabeth påpekar att det generellt är större söktryck på hösten än under våren, men att SFS lista över bostadssituationen vid landets lärosäten gäller även våren. I listan finns bara tre orter som kan garantera bostad inom en månad.

Vilka råd vill du ge till studenter som ska söka en utbildning till våren?

– Ställ dig i bostadsköer. Fråga kåren om det finns akutlösningar och kontakta privata hyresvärdar. Det skadar inte att bli aktiv i studentengagemang, sådana kontakter är bra.

Enligt Statistiska centralbyrån bor 8 % av landets studenter trångbott. Då definieras inte ensamboende som trångbodda oavsett antal rum.

Är det någonstans dit man inte borde söka?

– Vid de stora lärosätena är situationen värst, men på stora orter finns det också en marknad för andrahandsbostäder. Vill man vara säker på att få bostad är det Trollhättan, Härnösand och Gävle man ska söka till. Men sök den utbildning du vill!

SFS lista över bostadssituationen i Sverige från 2021

Grönt – Bostadsgaranti, erbjuder ett studentboende inom en månad:

Gult – Erbjuder ett studentboende någon gång under höstterminen:

Rött – Kan inte erbjuda ett studentboende under höstterminen:

Vill du istället hyra en lägenhet i andrahand? På Samtrygg.se hittar du flera objekt i olika storlekar. Lycka till med din bostadsjakt. 

Senast uppdaterad: 19 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Ministern: Plugga inte i storstäder

Bostadsminister Stefan Attefall menar att studenter måste väga in bostadssituationen när de väljer utbildningsstad. ”Ett misslyckande för svensk bostadspolitik” Bostadspolitiken är ett misslyckande och studenterna måste överväga andra alternativ än storstäder när de söker utbildning. Det säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) om den akuta situation som råder i många studentstäder i landet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studentlyor dyrare än vanliga ettor

Metros jämförelse: Studentettor i Lund är dyrare än allmännyttans. Vi frågar studenter: Vad betalar du i hyra och tycker du det är rimligt? Enrumslägenheterna för studenter är dyrare än allmännyttans vanliga ettor – och skillnaderna ökar. Det visar Metros jämförelse mellan hyresnivåerna hos studentbostadsbolaget AF Bostäder och Lunds kommunala fastighetsbolag LKF.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Hon bor på 8,8 kvadrat – så hittar du din studentbostad

Nu är det dags att börja leta studentbostad inför höstens terminstart. På många studentorter är läget dystert, med stor bostadsbrist. Madeleine lyckades byta upp sig  från källarrum till egen stuga på nio månader. Lund är en av de studentorter där bostadsläget är kritiskt varje höst. Man räknar med att det finns ett behov av 2 000 nya studentbostäder.  Madeleine Forsberg, 22, var en av d ...
Läs mer