16 apr 2019

Ministern: Plugga inte i storstäder

Bostadsminister Stefan Attefall menar att studenter måste väga in bostadssituationen när de väljer utbildningsstad. ”Ett misslyckande för svensk bostadspolitik”

Bostadspolitiken är ett misslyckande och studenterna måste överväga andra alternativ än storstäder när de söker utbildning. Det säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) om den akuta situation som råder i många studentstäder i landet.

– Bostadsmarknaden mås­te finnas med som variabel när man väljer utbildning och universitetsstad. Problemet är grundlagt sedan länge och har blivit värre. Det är misslyckande för svensk bostadspolitik, säger Stefan Attefall.

Sveriges förenade studentkårer (SFS) håller inte med. Bostadsbrist ska inte få styra studenternas val.

– Studenter måste erbjudas bostad var de än väljer att studera, säger ordförande Camilla Georgsson.

Orsak till bostadsbristen är, enligt ministern, att det byggts för lite under lång tid, att ungdomskullarna är ovanligt stora och att allt fler söker sig till städerna. Han uppmanar kommuner att ta större ansvar och att samarbeta med studentkårerna.

I framtiden hotar Attefall med att bostadsfrågan kan komma att påverka hur regeringen tilldelar studieplatser på landets lärosäten.

– Man kan väga in förutsättningen för en student att få bostad i kommunen, säger Stefan Attefall.

Lovade 4 100 bostäder – har byggt 240

Förra året tvingades studenter i Stockholm tälta vid terminsstart eftersom de saknade tak över huvudet.

Sedan dess har 240 nya studentbostäder tillkommit i kommunen. Vid valet förra året lovade de styrande Moderaterna i Stockholm minst 4 100 nya studentbostäder på fyra år.

För vissa är bostadssituationen nu akut, hur kan ni hjälpa dem?

– Vi pratar med aktörer som sitter på lägenheter och alla ska se över sitt bestånd. Jag önskar att det kunde lösas på kort sikt, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M)

Fakta: Bostadsbrist

Gävle, Härnösand, Karlshamn och Trollhättan är de enda städerna som kan erbjuda bostäder inom 30 dagar. Värst är bostadssituationen i följande städer:

Stockholm: Antagna till hösten: 39 000, studieplatser: 80 000, studentbostäder: 12 000. Stockholms studentbostäder har 8 000.

Uppsala: Antagna till hösten: 23 000, studieplatser: 40 000, studentbostäder: 11 000

Göteborg: Antagna till hösten: 25 000, studieplatser: 50 000, studentbostäder: 9 000

Lund: Antagna till hösten: 18 000, studieplatser: 47 000, studentbostäder: 8 500

Malmö: Antagna till hösten: 11 000, studieplatser: 24 000, studentbostäder:
2 200


Källa: VHS, SFS och enskilda studentkårer

Caroline Wetterborg
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-08-10

Kåren startar bostadsförmedling

Nu startar kåren en egen bostadsförmedling för studenter i Stockholm. "Vi hoppas att det ska bli en tryggare andrahandsförmedling." Rekordmånga personer kommer till Stockholm för att studera i höst, men läget på bostadsmarknaden gör att studenter kan tvingas tacka nej till utbildningen de har antagits till. Det menar Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, som nu startar en egen andrah ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-08-16

900 utländska studenter utan bostad

Bostadsförmedlaren i Lund: Det är värre i år än vanligt. Bostadsskojarna tar chansen – men kan åka dit. Bostadssituationen ser som vanligt mörk ut för många av Lunds blivande studenter. I dag anländer 2 000 studenter från utlandet, cirka 900 av dem har fortfarande ingen bostad. – Det är värre i år än vanligt. Det är så illa att vi varit ute och raggat soffor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Lista: Studentstäderna där du garanterat får bostad

På många svenska högskoleorter är bostadssituationen kaotisk. Vi har listan på vilka studentstäder där du garanterat får boende! 

Läs mer