09 nov 2011

Ett skepp kommer lastat – med nya lyor

I Stockholm försöker man desperat bota den akuta bristen på studentbostäder. Nu finns planer på att bygga om ett gammalt fraktfartyg. Vi har testat sängarna.

Fraktfartyget m/s Traviata ligger just nu och skvalpar i Frihamnen.
I morgon seglar man mot tyska hamnstaden Bremerhaven. Men inom ett par år kan fartyget komma att förvandlas till 600 studentbostäder. Överstyrman Magnus Berg röker en cigarett och njuter av sensommarsolen på däck.

– Det är ju brist på studentbostäder, så det är väl en bra idé. Det har varit en hel del folk här, politiker och bankmänniskor bland annat, och tittat på båten. Intresset verkar mycket stort.

Det är Stockholms stad som för förhandlingar med rederiet Wallenius Marin för att se om det går att förvandla det gamla elva våningar höga plåtskeppet till studentbostäder.

– Initiativet är i sin linda men det finns möjligheter och det skulle vara en bra lösning, säger Carl-Erik Aroseus på Stockholms stad som leder projektet.

Knäckfrågan är om brandskyddet går att ordna, menar Aroseus. Staden tittar för närvarande också på om det är möjligt att ge rederiet en markanvisning för fartyget. Fartyget fraktar i dag bilar och grävmaskiner. Och dess historia har bitvis varit dramatisk. I november 2008 utsattes man för ett kapningsförsök utanför Somalias kust. Själva inredningen har inte rörts sedan fartyget byggdes 1977.

– Hytterna är lite retro, säger Magnus Berg.

Byggandet av studentbostäder står just nu stilla. Bara i Stockholm skulle det behövas runt 8 000 nya lägenheter. Hittills i år har det byggts 63. År 2010 var siffran noll.

AllaStudiers omdöme

Inredning
Kalla kriget-feeling. Utan en rejäl ombyggnation och renovering kan denna kabyss knappast rekommenderas till trendkänsliga.

Komfort
Sängen är kanske ingen ”Hästen”, men komforten i övrigt är absolut kompatibel med övrigt studentliv (nudlar och så vidare).

Utrymme
Superymligt. Eller ja, åtminstone bättre än tält (som vissa bostadslösa
studenter enligt rapporter tvingas bo i tillfälligt under terminsstart).

Johan Kellman Larsson
Senast uppdaterad: 09 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-08-16

900 utländska studenter utan bostad

Bostadsförmedlaren i Lund: Det är värre i år än vanligt. Bostadsskojarna tar chansen – men kan åka dit. Bostadssituationen ser som vanligt mörk ut för många av Lunds blivande studenter. I dag anländer 2 000 studenter från utlandet, cirka 900 av dem har fortfarande ingen bostad. – Det är värre i år än vanligt. Det är så illa att vi varit ute och raggat soffor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Ministern: Plugga inte i storstäder

Bostadsminister Stefan Attefall menar att studenter måste väga in bostadssituationen när de väljer utbildningsstad. ”Ett misslyckande för svensk bostadspolitik” Bostadspolitiken är ett misslyckande och studenterna måste överväga andra alternativ än storstäder när de söker utbildning. Det säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) om den akuta situation som råder i många studentstäder i landet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studentlyor dyrare än vanliga ettor

Metros jämförelse: Studentettor i Lund är dyrare än allmännyttans. Vi frågar studenter: Vad betalar du i hyra och tycker du det är rimligt? Enrumslägenheterna för studenter är dyrare än allmännyttans vanliga ettor – och skillnaderna ökar. Det visar Metros jämförelse mellan hyresnivåerna hos studentbostadsbolaget AF Bostäder och Lunds kommunala fastighetsbolag LKF.
Läs mer