Nu är det dags att börja leta studentbostad inför höstens terminstart. På många studentorter är läget dystert, med stor bostadsbrist. Madeleine lyckades byta upp sig från källarrum till egen stuga på nio månader.
Lund är en av de studentorter där bostadsläget är kritiskt varje höst. Man räknar med att det finns ett behov av 2 000 nya studentbostäder.
Madeleine Forsberg, 22, var en av de studenter som anlände till Lund den här tiden förra året. Hon lyckades inte få någon bostad genom att stå i kö, men hade turen att genom en kompis hitta ett källarrum att hyra. Efter ett par månader flyttade hon in i ett lägenhetskollektiv och i dag, ett år senare, är hon hyresgäst i Sveriges minsta studentbostad, en 8,8 kvadratmeter stor stuga.
Hon lyckades få kontrakt på ett lite udda sätt, genom att tävla om det.
– Det var någon gång efter nyår som jag såg det på webben, man skulle skicka in en motivering på varför man ville bo där, och det gjorde jag. Sedan fick jag komma på intervju. Jag tror de valde mig för att jag sa att jag är en stugromantiker, säger Madeleine Forsberg.
Pyttestugan är ett experiment av AF Bostäder, och bostadsbolaget planerar att bygga flera studentbostäder i miniformat. Än så länge har dock inte bygglovet gått igenom.
Madeleine trivs jättebra i sitt lilla hus.
– Det är väldigt skön atmosfär i huset och de flesta som kommer blir förvånade, det är mer plats än man tror. Jag fick göra mig av med en del möbler som inte fick plats, men det är bara skönt. Som student har man inte så mycket grejer och det är skönt att inte samla på sig så mycket, säger Madeleine.
Som blivande student finns det en del mankan göra innan antagningsbeskeden kommer. Ställ dig till exempel i bostadskö i de allmännyttiga bostadsbolagen. Där krävs att det normalt bara att man har fyllt 18 år. Tyvärr har de ofta ganska lång kötid, i Lund får man räkna med ett par år, enligt Peter Fransson, som jobbar som projektansvarig på Bopoolen.nu, en sajt som samordnar andrahandsboende i Lund
Det är när antagningsbeskeden kommer som man kan börja vara riktigt aktiv i sitt bostadssökande. Det är nämligen först då det är möjligt att ställa sig i kö hos de flesta studentbostadsförmedlingarna. Försök att ha så många trådar ute som möjligt, ställ dig i kö på nationer, studentbostadsförmedlingar och sajter för andrahandsboende.
Peter Fransson uppmanar allmänheten att hjälpa till, alla kan göra någonting, till exempel hyra ut ett rum eller en soffa.
– Den största krisen är när alla anländer, i mitten och slutet av augusti. Man behöver inte hyra ut ett halvår eller år, det viktiga är att kunna erbjuda tak över huvudet en eller ett par månader i början av terminen, sedan brukar det ordna sig, säger Peter Fransson.
Tips på hur du hittar bostad
Kontakta studentkåren
De har koll på var du kan hitta boende. och vissa kårer har personal som förmedlar bostäder.
Sök på internet
Det finns en stor mängd lokala bostadssajter där lediga bostäder läggs ut. Skaffa dig koll på vad som finns på din studieort.
Ställ dig i kö överallt
Studentnationer, bostadsföretag, privata värdar. Gör det direkt när du har fått antagningsbeskedet, på vissa orter finns nämligen bostadslotteri för novischer. Det innebär att en del bostäder är öronmärkta för de studenter som kommer nya, och lottas ut till de som ställer sig i kö de första dagarna.
Utnyttja kontakter
Prata med alla kontakter du kan tänkas ha. Var inte rädd att ringa dina föräldrars bekanta eller en moster du inte pratat med på tio år. Bo tillsammans med andra, många är beredda på det och vill sänka sin hyra.
Ring värden direkt
Ring runt. Ring till hyresvärdar direkt. Nätsidorna är ofta dåliga så du vinner på att ringa direkt.
Johanna Boussard