07 okt 2021

Guide: Här hittar du en studentbostad

Priserna på bostäder har fördubblats. Boven är bristen på lägenheter. Listor: Landets dyraste städer. Studentstäderna där du garanterat får bostad.

Bristen på studentlägenheter och hyresrätter har drivit upp priserna på smålägenheter med 40 procent på fem år. På vissa håll har priserna fördubblats.

Svensk Fastighetsförmedling har låtit Mäklarstatistik undersöka priset på sålda ettor i riket i elva av landets största kommuner de senaste fem åren. En etta på 35 kvadratmeter kostar nu snitt en miljon kronor, 300 000 kronor mer än för fem år sedan. Stockholm är dyrast men har ökat mindre än rikssnittet, näst dyrast är Lund. Mest ökar studentstäderna. I Örebro är en etta värd dubbelt så mycket i dag som för fem år sedan.

– Eftersom köerna till studentlägenheter ofta är långa är alternativet att köpa en lägenhet, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Det kan förklara en del av den starka prisuppgången i städer som Örebro och Linköping.

– Hyrorna, särskilt i Stockholm, har också varit väldigt höga i studentlägenheter. Det har ibland varit förmånligare att köpa.

Dessutom är 90-talistkullarna stora vilket driver upp priset på små lägenheter.

Bristen på smålägenheter och hyresrätter kan därmed utgöra ytterligare en tröskel för att studera vidare för dem som till exempel inte har föräldrar som kan belåna sitt hus för att hjälpa sina barn att köpa en lägenhet.

Landets dyraste lägenheter

Här är ettorna dyrast:

  1. Stockholm, 49 303 kr/kvm
  2. Lund, 31 836 kr/kvm
  3. Göteborg, 31 324 kr/kvm
  4. Uppsala, 31 228 kr/kvm
  5. Malmö, 20 948 kr/kvm

Här har priserna ökat mest sedan 2005:

  1. Örebro, 105 procent
  2. Linköping, 104 procent
  3. Karlstad, 87 procent
  4. Växjö, 70 procent
  5. Malmö, 63 procent.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling.

S:t Görans gymnasium står tomt. Det vill Tomas Rudin (S) ändra på. Lotta BergsethHär vill S bygga 300 nya hem för studenter

Det råder brist på studentbostäder i Stockholm. För att avhjälpa problemen vill oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) att S:t Görans gymnasium på Kungsholmen byggs om till minst 300 nya bostäder för studenter.

– Vi vill ha en akademisk stad men studenter väljer bort Stockholm eftersom det inte finns någonstans att bo, säger Tomas Rudin. I dag tar det minst 20 månaders köande för att få en bostad i den största studentbostadskön – det är helt orimligt.

I en skrivelse till kommunstyrelsen kräver Rudin att staden utreder möjligheten att bygga om den tomma fastigheten, som ägs av det kommunala fastighetsbolaget Sisab.

– Jag har inte räknat på hur mycket det skulle kosta att renovera och bygga om. Men i dag kostar den staden 4 miljoner kronor i driftkostnader och 18 miljoner i förlorad hyra, säger Rudin.

Dyrt med egen lägenhet

En student som bor i korridorrum beräknas ha utgifter på 8 800 kronor per studiemånad.

En student som hyr egen lägenhet beräknas ha utgifter på 11 200 kronor per studiemånad.

En student som bor hemma och betalar för sig kan klara sig på 6 900 kronor, medan den som bor gratis hemma beräknas ha utgifter på 3 600 kronor per fyraveckorsperiod.

Källa: Ungdomsekonomen (Institutet för privatekonomi, Swedbank).

PrivatFanny köpte sin lägenhet

När det blev dags att flytta hemifrån hade Fanny Holgersson, 21, inte mycket val. Hon hittade inga hyresrätter eller andrahandskontrakt någonstans. Enda möjligheten var att köpa en lägenhet.

– Jag har tittat jättemycket på att hyra lägenhet och andrahandshyra men det fanns ingenting. Det var alltid något litet krav som gjorde att det inte gick eller var värt det, säger Fanny.

Först var planen att Fanny skulle åka till USA för att kombinera studier och idrott. Hon var bra i basket och hoppades få chansen utomlands. Men efter en skada föll valet på ekonomistudierna och i dag pluggar hon på Handelshögskolan i Stockholm.

Problemet var att Fanny ställde sig i bostadsköerna för sent. Vad hon än sökte var hon arton månader efter sina jämnåriga kompisar. Lösningen blev att köpa en lägenhet, med hjälp av föräldrarna.

– Jag har nära vänner som flyttar runt på andrahandskontrakt. Det är svårt. Annars bor många hemma hos föräldrarna eller i korridorer.

Skulle du råda andra att köpa sin lägenhet?

– Jag råder inte. Möjligheten är så liten. Kan du köpa din lägenhet, så är det en bra investering tror jag. Har man inte möjligheten så kan man inte. Det är inte så mycket att råda någon, alla har olika livssituation.

Fanny tipsar: Så hittar du en bostad

  • Var ute i god tid.
  • Kontakta lärosätet, ofta har de tips på nätet.
  • Kolla med andra studenter om de vill dela en lägenhet.

Per Samuelson / Josefin Svenberg / TT

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Arkeologi för en modern Indiana Jones

Stenfossiler kan ge forskarna nya kunskaper om urtida djur. Professorn ger sina bästa tips om hur du blir arkeolog. Läs också om Amanda som gräver upp vikingarnas pilar. Indiana Jones ande besökte Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet på onsdagen 30 mars. Då öppnades lådor med kinesiska fossil som stått orörda sedan 1920-talet. Forskarna är till sig av spänning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Dags att välja om till gymnasiet

Kom du inte in på det du ville på gymnasiet? Eller har du kommit på att det är något helt annat du egentligen vill? Det är inte kört, fram till mitten av maj kan du ändra dig. Landets niondeklassare har precis fått sina preliminära antagningsbesked till gymnasiet. Och nu drar den riktiga antagningen igång. Fram till mitten av maj pågår omvalsperioden där du kan ändra dina valalternativ, lägga til ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så får du studieplatsen utomlands

Att plugga utomlands är populärt. Med Erasmus får du chansen: Här får du råd. Nathalie pluggade i Spanien. Tips och råd.

Läs mer