08 okt 2021

Arkeologi för en modern Indiana Jones

Stenfossiler kan ge forskarna nya kunskaper om urtida djur. Professorn ger sina bästa tips om hur du blir arkeolog. Läs också om Amanda som gräver upp vikingarnas pilar.

Indiana Jones ande besökte Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet på onsdagen 30 mars. Då öppnades lådor med kinesiska fossil som stått orörda sedan 1920-talet. Forskarna är till sig av spänning.

Stenfossilerna i de 40 lådorna samlades in av geologen Johan Gunnar Andersson längs Gula flodens stränder. Han gav dem till vännen professor Carl Wiman som grundade Evolutionsmuseet. Efter hans död försvann intresset för fossiler på institutionen. Lådorna förblev stående, och först nu har de dammats av.

Sju av lådorna öppnades på onsdagen. Invirat i 90-årigt kinesiskt toapapper låg fossilrikt stenmaterial.

– Det är allt från små fragment av tänder till hela skallar av ett björnliknande djur, säger Jan Ove Ebbestad, intendent för Evolutionsmuseet, till TT.

– Ett helt fantastiskt material. Välbevarat och med hög diversitet, precis som vi önskade.

Förutom utdöda däggdjur hoppas forskarna på fossilfynd av dinosaurier och Homo erectus. Materialet kanske inte ansågs intressant på 20-talet, men i dag finns helt andra tekniska möjligheter att undersöka det. I rummet med lådorna får man lätt vibrationer av Indiana Jones-mystik.

– Det är precis den känslan vi har. Vi är med om ett historiskt ögonblick, konstaterar Jan Ove Ebbestad.

Ett rekonstruerat neanderthalskelett (t.h) och ett människoskelett (t.v) på Naturhistoriska museet i New York. Scanpix

Så får du jobbet

För att bli arkeolog måste du studera arkeologi på universitet. Utbildningen tar tre år och finns på många högskolor och universitet, både i Sverige och utomlands.

– Men efter det är man inte arkeolog. Man måste ut i fält, precis som AT-läkare inte är läkare förrän de har gjort sin praktik., säger Per Ramqvist, professor i arkeologi vid Umeå universitet.

–­ Det är inte lätt, de flesta grävningar i Sverige är exploateringsgrävningar där de inte accepterar praktikanter. Bara en hundradel är forskningsgrävningar. Efter fyra-fem år får du en masterexamen och då kan du kalla dig för arkeolog.

Så fungerar branschen

Per säger att många studenter får höra från Arbetsförmedlingen att de inte får jobb om de blir arkeologer, men att Sverige har en lag om att vi måste ha arkeologer. Enligt lagen måste marken grävas ut av arkeologer vid stora byggen, som exempelvis vägar. Per uppskattar att arkeologer gräver för en halv miljard kronor varje år, och han påpekar att om alla hade lyssnat på Arbetsförmedlingen hade Sverige inte kunnat följa de egna lagarna.

Är det stor skillnad på arkeologi, osteologi och paleontologi?

– Ja det kan man säga. Osteologer bestämmer ben som arkeologer gräver upp, det är en specialiserad disciplin som finns i Stockholm och i Lund. I princip är det ingen som sysslar med paleontologi i Sverige.

– I tidsperioden när vi utvecklades från apa och homo sapiens finns bara 2-300 fynd. Det är en skakig disciplin, så fort man hittar något nytt så vänds mycket upp och ner. Det händer så mycket! säger Per.

Är det som i Indiana Jones?

– Hehe, nej det är det inte. Han är en kultfigur. Men så är det inte. Han står för en imperialistisk syn på arkeologi, att hämta skatter. Så gör man inte.

Pers tips till dig som vill bli arkeolog

  • Kön är oviktigt.
  • Ämnet är otroligt fin blandning mellan huvud och hand.
  • Du bör vara lite fysisk och kunna jobba med händerna.
  • Det är väldigt socialt. Man lever tätt tillsammans på utgrävningarna och många arkeologer är par.

Privat

Hon pluggar med pilar och kammar

Amanda Karn, 21, från Finspång, pluggar internationella arkeologiprogrammet vid Högskolan på Gotland. Just nu är hon inne på andra året av tre.

Under en utgrävning med fynd från vikingatiden hittade hon bland annat kammar och armborstpilar.

– Det är inte som i Indiana Jones, vi blir inte fast i tempel eller jagade. Men det är väldigt spännande att få se och känna på historien! Det är spännande på ett helt annat sätt än i filmerna, säger Amanda.

På gymnasiet studerade Amanda till florist och därefter jobbade hon ett år innan hon hoppade på utbildningen på Gotland. Hon har alltid varit intresserad av historia och arkeologi. Inte helt oväntat älskar hon filmer som Jurassic Park, Tomb Raider och Indiana Jones.

– Det är intressant att vara del av den världen och att få uppfylla den drömmen, säger Amanda.

– Är man som jag, och älskar historia och arkeologi, då borde man plugga arkeologi. Det är alltid lättare om man är intresserad av ett ämne. Har man fascinationen för ämnet blir det också väldigt belönande.

Relaterat:

Birka kan ha varit som Venedig

Forskning: Människans tankar har påverkats av pilspetsar

Per Samuelson / TT

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Guide: Miljö är det nya svarta

Framtiden finns i miljön: Här hittar du jobb och karriärmöjligheter. Adelina pluggar miljövetarprogram. Tips och länkar: Så gör du världen bättre. Efter Al Gores film An Inconvenient Truth om miljöförstöringens effekter har miljöfrågorna blivit 2000-talets stora samtalsämne. Miljöutbildningar har dykt upp på allt fler lärosäten. Arbetsmarknaden efterfrågar kunskaper inom miljö.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Erasmus – mer än akademiska poäng

Erasmus är utbytesprogrammet som gör det möjligt för europeiska högskolestudenter att plugga i andra europeiska länder. Akademiska poäng i all ära, men för många är kanske den största behållningen alla intressanta människor man träffar.  En EU-parlamentariker har räknat ut att det finns en miljon ”Erasmusbebisar” ute i Europa. Det europeiska utbytesprogrammet ”Erasmus” har funnits i 25 år och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Här presterar studenterna bäst

Kvinnor presterar bättre än män, programstudenter bättre än de som läser fristående kurser och distansstudenter presterar allra sämst. Bäst av alla studenter på att ta sina poäng är sjukgymnaststudenterna. Prestationsgraden, det vill säga i vilken utsträckning en student tar sina högskolepoäng, har sjunkit i Sverige under flera år, men har det senaste året planat ut.
Läs mer