Daniel Rufelt är van vid att få följdfrågor när han berättar att han är aktuarie. Men det stör honom inte. "Det är mest kul att folk är nyfikna".
28-årige Daniel Rufelt anstränger sig hårt för att på ett pedagogiskt sätt förklara för Metros reporter vad de matematiska krumelurerna på tavlan handlar om.
– Här har jag räknat på hur stort kapital ett försäkringsbolag måste ha för att klara sig i tuffa tider.
Det är också en del av uppdraget på försäkringsbolaget If, där han är anställd sedan några år tillbaka.
Han är en av några hundra aktuarier som finns i landet. Han tror att det är för att de är så få som folk inte känner till vad det är.
– Det är mest kul att folk är nyfikna. Samtidigt är det rätt komplicerat att förklara på ett enkelt sätt.
Förutom jobbet på If har han en ingenjörsutbildning i teknisk fysik, en kandidatexamen i företagsekonomi och en masterexamen i försäkringsmatematik på CV:et.
– Det var först i slutet av KTH-utbildningen när vi skulle välja inriktning som jag upptäckte att det är detta jag vill syssla med.
Vad är det som är så kul med att vara aktuarie?
–– Att kunna kombinera matte och statistik med företagsekonomi som är kul. Man kan också bli indragen i saker som har stor betydelse för företaget.
Fyra av tio föräldrar fattar inte vad barnen gör
En undersökning som Linkedin har alla nya yrkestitlar lett till att vi har allt svårare att förklara för andra vad vi sysslar med – inte minst för våra föräldrar.
Av de föräldrar som deltagit i studien uppger fyra av tio att de inte förstår vad barnen egentligen sysslar med på jobbet.
Samtidigt visar samma undersökning att föräldrarna hellre vill att barnen ska ägna sig åt mer traditionella yrken. På listan över vad föräldrarna helst vill se sina barn som ligger läkare i topp. Därefter kommer advokat, finansman, entreprenör och veterinär.
De tio jobb som föräldrarna minst förstår sig på
Klicka på yrket för att läsa mer om vad det innebär!
1. Aktuarie/statistiker (89 %)
2. Gränssnittsdesigner (74 %)
3. Social media-manager (74 %)
4. Datavetare (65 %)
5. PR-manager (56 %)
6. Sociolog (56 %)
7. Statstjänsteman (55 %)
8. Mjukvaruutvecklare (53 %)
9. Idrottstränare (51 %)
10. Radioproducent (50 %)
Källa: Linkedin
Läs mer
Jenny Sköld