07 okt 2021

Daniel har det obegripligaste jobbet

Daniel Rufelt är van vid att få följdfrågor när han berättar att han är aktuarie. Men det stör honom inte. "Det är mest kul att folk är nyfikna".

28-årige Daniel Rufelt anstränger sig hårt för att på ett pedagogiskt sätt förklara för Metros reporter vad de matematiska krumelurerna på tavlan handlar om. 

– Här har jag räknat på hur stort kapital ett försäkringsbolag måste ha för att klara sig i tuffa tider. 

Det är också en del av uppdraget på försäkringsbolaget If, där han är anställd sedan några år tillbaka. 

Han är en av några hundra aktuarier som finns i landet. Han tror att det är för att de är så få som folk inte känner till vad det är.

– Det är mest kul att folk är nyfikna. Samtidigt är det rätt komplicerat att förklara på ett enkelt sätt. 

Förutom jobbet på If har han en ingenjörsutbildning i teknisk fysik, en kandidatexamen i företagsekonomi och en masterexamen i försäkringsmatematik på CV:et. 

– Det var först i slutet av KTH-utbildningen när vi skulle välja inriktning som jag upptäckte att det är detta jag vill syssla med. 

Vad är det som är så kul med att vara aktuarie?

–– Att kunna kombinera matte och statistik med företagsekonomi som är kul. Man kan också bli indragen i saker som har stor betydelse för företaget.

Fyra av tio föräldrar fattar inte vad barnen gör

En undersökning som Linkedin har alla nya yrkestitlar lett till att vi har allt svårare att förklara för andra vad vi sysslar med – inte minst för våra föräldrar. 

Av de föräldrar som deltagit i studien uppger fyra av tio att de inte förstår vad barnen egentligen sysslar med på jobbet.

Samtidigt visar samma undersökning att föräldrarna hellre vill att barnen ska ägna sig åt mer traditionella yrken. På listan över vad föräldrarna helst vill se sina barn som ligger läkare i topp. Därefter kommer advokat, finansman, entreprenör och veterinär.

De tio jobb som föräldrarna minst förstår sig på

Klicka på yrket för att läsa mer om vad det innebär!

1. Aktuarie/statistiker (89 %)

2. Gränssnittsdesigner (74 %)

3. Social media-manager (74 %)

4. Datavetare (65 %)

5. PR-manager (56 %)

6. Sociolog (56 %)

7. Statstjänsteman (55 %)

8. Mjukvaruutvecklare (53 %)

9. Idrottstränare (51 %)

10. Radioproducent (50 %)

Källa: Linkedin

Läs mer

Här är yrkena vi ärver

Test: Vilket yrke passar dig?

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så når du dina studiemål i år

Nytt år, nya målsättningar. Sätter du upp tydliga mål och strategier i dina studier för att nå dit du vill? Högskolecoachen Ylva Oscarsson ger konkreta tips på hur du slipar dina studiestrategier för att lyckas. – Det är många som kommer direkt från gymnasiet till högskolan, tempot är högre här och många räknar inte med att man behöver studera 40 timmar i veckan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Distansstudier på högskola: Frihet under ansvar

Studenter som läser på distans har ökat explosionsartat de senaste årtiondet. Att vara uppkopplad utan kurskamrater kräver självdisciplin och motivation.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-26

Världens 500 främsta universitet

Varje år tar forskare på Center for World-Class Universities of Shanghai Jiao Tong University fram de 500 främsta universiteten i världen. Här kan du se topp 10!

Läs mer