07 okt 2021

Daniel har det obegripligaste jobbet

Daniel Rufelt är van vid att få följdfrågor när han berättar att han är aktuarie. Men det stör honom inte. "Det är mest kul att folk är nyfikna".

28-årige Daniel Rufelt anstränger sig hårt för att på ett pedagogiskt sätt förklara för Metros reporter vad de matematiska krumelurerna på tavlan handlar om. 

– Här har jag räknat på hur stort kapital ett försäkringsbolag måste ha för att klara sig i tuffa tider. 

Det är också en del av uppdraget på försäkringsbolaget If, där han är anställd sedan några år tillbaka. 

Han är en av några hundra aktuarier som finns i landet. Han tror att det är för att de är så få som folk inte känner till vad det är.

– Det är mest kul att folk är nyfikna. Samtidigt är det rätt komplicerat att förklara på ett enkelt sätt. 

Förutom jobbet på If har han en ingenjörsutbildning i teknisk fysik, en kandidatexamen i företagsekonomi och en masterexamen i försäkringsmatematik på CV:et. 

– Det var först i slutet av KTH-utbildningen när vi skulle välja inriktning som jag upptäckte att det är detta jag vill syssla med. 

Vad är det som är så kul med att vara aktuarie?

–– Att kunna kombinera matte och statistik med företagsekonomi som är kul. Man kan också bli indragen i saker som har stor betydelse för företaget.

Fyra av tio föräldrar fattar inte vad barnen gör

En undersökning som Linkedin har alla nya yrkestitlar lett till att vi har allt svårare att förklara för andra vad vi sysslar med – inte minst för våra föräldrar. 

Av de föräldrar som deltagit i studien uppger fyra av tio att de inte förstår vad barnen egentligen sysslar med på jobbet.

Samtidigt visar samma undersökning att föräldrarna hellre vill att barnen ska ägna sig åt mer traditionella yrken. På listan över vad föräldrarna helst vill se sina barn som ligger läkare i topp. Därefter kommer advokat, finansman, entreprenör och veterinär.

De tio jobb som föräldrarna minst förstår sig på

Klicka på yrket för att läsa mer om vad det innebär!

1. Aktuarie/statistiker (89 %)

2. Gränssnittsdesigner (74 %)

3. Social media-manager (74 %)

4. Datavetare (65 %)

5. PR-manager (56 %)

6. Sociolog (56 %)

7. Statstjänsteman (55 %)

8. Mjukvaruutvecklare (53 %)

9. Idrottstränare (51 %)

10. Radioproducent (50 %)

Källa: Linkedin

Läs mer

Här är yrkena vi ärver

Test: Vilket yrke passar dig?

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så kniper du ditt eget Nobelpris

Vill du få ett Nobelpris ur kungens hand? Här hittar du den ultimata guiden till världens mest prestigefyllda pris. Under de senaste 100 åren har 38 kvinnor fått priset. Motsvarande siffra för män är 723. De naturvetenskapliga ämnena är närbesläktade och ger dig möjligheten att knipa ett – eller två – pris beroende på hur du specialiserar dig. Exempelvis knep Marie Curie fysikpriset 1903 och kemi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Fler vill plugga på högskolan

Fler än någonsin har sökt till högskolan inför höstterminen 2013. De största ökningarna står arbetsterapeut- och förskollärarprogrammen för. Universitetskanslersämbetet har sammanställt hur söksiffrorna ser ut till de större yrkesexamensprogrammen inför höstterminen 2013. Antalet sökande ökar med 7 procent jämfört med förra hösten, och ökar till nästan alla program.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-11-16

Välj smart – säkra en plats på högskolan

Innan du bestämmer dig för vilket program på högskolan du ska söka, titta på antagningsstatistiken. På så sätt kan du välja smartare och säkrare få en plats.

Läs mer