Sök utbildning 👉

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar.

Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet. Topplistan över vilka yrken som är vanligast att ärva visar många yrken som man ”föds in i”, det vill säga där man ärver ett företag, till exempel en gård eller en fiskebåt. Bland de yrken som kräver en akademisk utbildning utmärker sig yrken inom medicin och vård.

– När det gäller läkare så är det ett yrke med stor yrkesstolthet och en stark värdering att man vill göra något gott för mänskligheten, och värderingar är något man för över till sina barn. Man ärver också vad man ser som vanligt och en lång läkarutbildning som kräver stor investering blir mindre främmande för ett barn från en läkarfamilj, eftersom det är ”normalt” och man förstår vad investeringen är värd, säger Frida Wikstrand, lektor vid Studie- och yrkesvägledarutbildningen vid Malmö högskola.

Petra Friman läser sjunde terminen på tandläkarprogrammet vid Göteborgs universitet. Båda hennes föräldrar är tandläkare, och driver en egen klinik tillsammans. Hon har aldrig känt någon press från sina föräldrar att välja ett visst yrke, men tycker att hon fått med sig en positiv bild av tandläkaryrket hemifrån.

– Mina föräldrar har alltid tyckt det har varit roligt att gå till jobbet och jag har fått en bra inblick i vad yrket innebär och vilka utvecklingsmöjligheter som finns, säger Petra.

Hon tycker att det främst finns fördelar med att ha samma yrke som sina föräldrar.

– Det är ju ett gemensamt intresse och vi kan hjälpa varandra på olika sätt. Den enda negativa är om man känner att man inte gör sin egen grej, att man inte var den som kom på att bli tandläkare först.

Vilka faktorer är viktigast när vi väljer utbildning?

Enligt forskningen finns det tre starka faktorer som styr mer än andra när vi väljer utbildning och yrke: 

  • Kön – Föreställningen vi har om oss själva som man eller kvinna och vår föreställning om vad kvinnor och män jobbar med.
  • Statusen på yrket – Där handlar det mycket om vilken socialklass man tillhör. Barn till föräldrar med akademisk bakgrund väljer högskolestudier i högre grad än barn från icke-akademiska hem.
  • Intresse – Vi väljer vad vi är intresserade av helt enkelt och det kan vara färgat av både klass och kön. Dessutom kan enskilda individer ha stor betydelse, såsom vänner, lärare osv.

Källa: Frida Wikstrand, Fil. dr i arbetsvetenskap, lektor vid Studie- och yrkesvägledarutbildningen vid Malmö högskola.

Yrken som är vanligast att ärva

Procentandel som valt samma yrke som förälder:

1. Fiskare och jägare – 37,1%

2. Vård och omsorgspersonal – 34,6%

3. Växtodlare och djuruppfödare, blandad drift – 23,4%

4. Städare m fl – 18,3%

5. Garvare, skinnberedare, skomakare – 15,8%

6. Fordonsförare – 15,5%

7. Maskinoperatörer, textil-, skinn- och läderindustri – 15,3%

8. Hälso- och sjukvårdsspecialister – 15,1%

9. Processoperatörer vid stål- och metallverk – 14,0%

10. Djuruppfödare och djurskötare – 13,4%

>> Se hela listan

Källa: SCB, på uppdrag av Du&Jobbet.

Johanna Boussard


Annonser