Visa allastudier.se som: Mobil

Guide: Plugga med Erasmus

Att plugga utomlands är populärt. Med Erasmus har du möjlighet till ett roligt utbyte genom din högskola – betalt av EU-kommissionen.

Sökfunktion:

Hitta din språkutbildning

De populäraste länderna har länge varit USA, Spanien, England, Frankrike, Australien och Tyskland. Men på senare år har länder som Japan, Italien och Kina blivit allt mer populära.

Med Erasmus kan du resa till lärosäten i andra delar av världen som har utbyten med din högskola. Studierna utomlands kan vara den extra kryddan som förgyller ditt CV, oavsett om du pluggar exempelvis media i Nederländerna eller design i Paris.

Så gör du

Erasmus är ett europeiskt utbytesprogram som ger dig chansen att plugga eller göra praktik i andra delar av Europa. Du kan resa på ett Erasmus-utbyte i mellan 3 och 12 månader.

Prata med en studie- och yrkesvägledare på din institution för att få mer information om hur just du ska göra.

Så får du råd

Erasmus finansieras av EU-kommissionen. Du som reser med programmet får ett stipendium från ditt lärosäte i Sverige som hjälper till att finansiera dina studier i utlandet. Stipendiets storlek kan variera men i genomsnitt får du 300 euro i månaden.

Reser du inte genom Erasmus så finns andra sätt att finansiera dina studier. Exempelvis andra typer av stipendier eller studiemedel från CSN. Prata med en studie- och yrkesvägledare för att få mer information.

Privat

Natalie bytte den svenska hösten mot Spanien

Tiden som Erasmusstudent blev en kick för självförtroendet. Under ett halvår lärde sig Nathalie Rosenholm nästan flytande spanska och träffade nya vänner från hela världen.

Nathalie Rosenholm hade läst spanska på gymnasiet och såg chansen att friska upp kunskaperna. Dessutom lockade den spanska kulturen.

– Jag sökte en utmaning, att få komma från Sverige och uppleva något nytt, säger hon.

Hon studerade medie- och kommunikationsvetenskap på JMK, Stockholms universitet, och fick veta att man kunde söka stipendier via Erasmus för studier på universitet i Zaragoza i centrala Spanien. Hon skrev ett personligt brev och sökte stipendier för sex månader. Strax före sommaren fick Nathalie veta att hon blivit antagen.

– Det är ingen som berättar hur det kommer att vara. I början förstod jag inte allt som läraren och de i klassen sa, men med tiden snappade jag upp allt fler ord. Jag blev väldigt stolt när jag klarade mig igenom en termin på spanska. Det trodde jag aldrig när jag åkte ner, berättar Nathalie.

I Zaragoza studerade Nathalie från augusti förra året till januari i år. Hon läste parallella kurser i marknadsföring, retorik och en praktiskt inriktad produktionskurs i radio och tv, allt på spanska. Utöver det hade hon spansklektioner en timme om dagen.

– Det var mycket lektioner och all undervisning var lärarledd. Man gjorde det mesta i skolan så att man var ledig när man kom hem, säger Nathalie.

Hennes tips är att umgås med spanjorer, lyssna på spansk musik och se på spansk TV för att snabbare lära sig språket. I Zaragoza delade Nathalie en stor lägenhet mitt i centrum med sex personer. Alla var mellan 20 och 30 år och kom från olika länder.

– Vi blev som en familj. Jag rekommenderar verkligen att bo med andra. Det är rätt skönt när man kommer hem från skolan och äter middag sent tillsammans.

Det mest minnesvärda var den spanska festivalen med spanska pop- och rockband i Valencia dit Nathalie åkte med några tjejkompisar.

– Jag lärde mig mycket i skolan, men det jag värderar högst är det kulturella. Jag fick nära vänner från olika länder som USA, Peru, Turkiet och även från Spanien som jag kan åka och hälsa på. Och jag har lärt mig spanska nästan flytande.

Utbytet har gjort att Nathalie känner sig tryggare i sig själv.

– Nu vet jag att jag klarar mig själv i ett nytt land. Det har varit jättegivande.

Läs mer om utlandsstudier:

Så pluggar du utomlands – direkt efter nian

Livsnjuteri och designstudier i Paris

Modestudier i Milano eller Borås?

Utlandsplugget ledde till radiopraktik

Så kommer du in på Harvard

Utlandsstudier ger högre lön

Fakta om utlandsstudier i olika länder:Per Samuelson / Moa Quist / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 10 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-11

Guide: Så gör du karriär inom dataspel

Guide: Kombinera underhållning och karriär. Med rätt utbildning kan du få jobb inom dataspelsbranschen. Arbetsgivaren ger tips. Johannes pluggar spelutveckling. Här hittar du rätt länkar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Våldsamma studentprotester i London

Våldsamma demonstrationer skakade Storbritanniens politiska centrum Westminster. Parlamentet höjde maxgränsen för universitetsavgifter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Utlandspraktik ska göra studenterna toleranta

Utlandspraktik innebär ett nytt språk och nya vänner. Men för sjuk­sköterskestudenterna på Sophiahemmet högskola i Stockholm handlar det också om ödmjukhet.

Läs mer