07 okt 2021

Alla studentflak är olagliga

Det är förbjudet att åka på lastbilsflak. Men alla ser mellan fingrarna när studenttågen drar fram genom städerna med flaken fyllda av jublande studenter.

– Det finns ett undantag mot förbudet, för karnevalståg och studenttåg. Det finns regler som måste följas, bland annat får man köra max 20 kilometer i timmen och det måste finnas robusta skyddsräcken, säger C-G Wrangel, trafikchef vid polisen i Stockholm.

Varje år inträffar ett antal olyckor där studenter skadas när de ramlat av flaken.

– Oftast har då skyddsräckena inte varit tillräckligt robusta och gett vika vid start eller vid inbromsningar. Det har även hänt att ekipage vält när alla studenter stått på samma sida av flaket. Dessutom har ungdomarna inte varit helt nyktra, konstaterar C-G Wrangel.

I samband med studentfirandet ringlar tutande fordonståg tätt genom städernas centrala gator. De största trafikstörningarna brukar uppstå i Stockholm.

– Under ett antal dagar är centrala Stockholm rejält igenproppat under flera timmar varje dag. Alla karavaner vill ju åka runt Sergels torg. Det fanns förslag på att begränsa den här trafiken på grund av trafiksäkerhetsproblemen, men politikerna ansåg att problemet finns under en så begränsad tid, säger C-G Wrangel.

TT / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så väljer du rätt gymnasieutbildning

Valet till gymnasiet är ett av livets viktigaste val.  Nyckeln är att få struktur på sina tankar. Vi hjälper dig. –  Det är viktigt att få struktur på sina tankar och att  ta sig ordentligt med tid för att tänka igenom sitt gymnasieval. Två bitar ska man ha koll på, den inre när man tittar på sig själv, sina intressen och färdigheter och den yttre när man tittar på olika utbildning ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Årets studenter är värre än tidigare

Fler än 200 studentskivor kvar. Men fyllan och våldet är redan nästan uppe i hela 2010 års siffror. Drygt en månad återstår tills det är dags för studenternas utspring, men redan har nästan lika många våldsbrott ägt rum i samband med studentskivor som under hela förra året. – Hittills i år har 39 våldsbrott anmälts vid studentskivorna. Oftast handlar det om ringa misshandelsfall där till exempel s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Tjejer släpps inte in i byggbranschen

Fler och fler tjejer söker sig till gymnasieprogram inom el, bygg och fordon. Men trots viljan att trotsa invanda könsroller har unga kvinnor svårt att slå sig in på arbetsmarknaden. Antalet kvinnliga sökande till de traditionellt manliga yrkesförberedande programmen på gymnasiet har ökat på många fronter. Men flera faktorer bidrar till att mansdominansen i vissa yrken bibehålls.
Läs mer