14 okt 2021

Så väljer du rätt gymnasieutbildning

Valet till gymnasiet är ett av livets viktigaste val.  Nyckeln är att få struktur på sina tankar. Vi hjälper dig.

–  Det är viktigt att få struktur på sina tankar och att  ta sig ordentligt med tid för att tänka igenom sitt gymnasieval. Två bitar ska man ha koll på, den inre när man tittar på sig själv, sina intressen och färdigheter och den yttre när man tittar på olika utbildningar och skolor och vad de erbjuder, säger Ingmar Andersson, studie- och yrkesvägledare på Komvux i Örnsköldsvik.

Det kan kännas som man drunkar i information men Ingmar tycker att det är viktigt att vara aktiv i sitt sökande i början och skaffa mycket information. Framförallt för att själv känna att man gjort vad man kan för att göra rätt val.

Det är mycket information man ska hämta in inför gymnasievalet. Det är som ett isberg, man ser bara en liten, liten del av helheten, det mesta ligger under ytan. För att du ska känna dig lugn när du gör ditt val är det viktigaste att du känner att ”Nu har jag gjort vad jag kan”, menar Ingmar.

Titta utåt

Det är viktigt att samla information från omvärlden för att få ett grepp om vad man väljer mellan. Följande punkter kan vara bra att fundera kring:

  • Jobba eller plugga vidare efter gymnasiet?
    Är du intresserad av ett yrke som kräver att du pluggar vidare på högskolan, t ex läkare, jurist, veterinär, lärare? Eller känner du att du vill börja jobba direkt efter gymnasiet?
    Nu väljer du väg redan från början, välj mellan högskoleförberedande och yrkesprogram
  • Vilka yrken ger bäst chans till jobb?
    Titta på framtidsutsikter för olika yrken för att välja ett program där du har goda möjligheter att få jobb efter skolan.

  • Programmens innehåll och inriktning
    Programmens innehåll är nya nu i höst och det finns hela 60 olika inriktningar att välja bland. Ta reda på vilka kurser du kan välja inom olika inriktningar. Nya antagningsregler till högskolan gör att det nu blir viktigare att få ett bra betyg redan i gymnasieskolan och att du planerar dina studier efter vad du vill läsa på högskolan.
  • Vilken typ av skola – fristående eller kommunal
    Ta ställning till om du vill gå på en fristående eller kommunal skola.
  • Vad står de olika skolorna för?
    Vad är viktigt för dig i dina gymnasiestudier? Jämför det med skolornas  utbildningsfilosofi. Välj den skola som stämmer bäst överens med dina värderingar.

Så går du tillväga

.

  • Var öppen från början, förkasta inte saker snabbt!
    Gör man det kan det vara svårt att ta upp dem igen.
  • Läs, läs, läs - fråga, fråga, fråga!
    Man kan aldrig få för mycket information. Tänk på att prata med flera om en viss skola eller utbildning eftersom skolorna idag är duktiga på att marknadsföra sig och det är lätt att tro på löften om guld och gröna skogar.
  • Gå på Öppet Hus på olika skolor
    Bästa sättet att få känsla för hur det är att gå på skolan är att gå på Öppet Hus, träffa lärare och elever och få möjlighet att ställa frågor.
  • Surfa runt på olika skolors webbsidor
  • Skaffa utbildningskataloger och börja med att stryka det du inte är intresserad av.
  • Gör dina tankar tydliga genom att skapa en pärm där du sätter in intressanta utbildningar.
    Rangordna vad som är mest intressant. Ta bort och lägg till under tiden för att sedan smalna av ju närmare valet du kommer.

    .

Titta inåt

Samtidigt som du söker information om olika utbildningar och skolor är det också viktigt att få svar på vad som passar just dig som person.

  • Vilket yrke skulle passa mig?
  • Vilka ämnen gillar jag just nu på högstadiet?

Så går du tillväga

.

  • Gör ett yrkestest
    Gör testet själv men låt också en kompis eller en förälder göra testet åt dig. Det är mycket möjligt att resultaten skiljer sig åt!
  • Boka tid med studie- och yrkesvägledaren på din skola
    Ta hjälp av ett proffs för att hjälpa dig hitta rätt.
  • Prata mycket med dina föräldrar
    De har sett dig under hela ditt liv och vet ofta vad du är bra på.
  • Titta inte för mycket på vad dina kompisar väljer.

Sök gymnasieprogram

I vår sökfunktion kan du söka bland alla gymnasieprogram i Sverige. Vill du söka ett visst program skriv in sökord i sökrutan.

Artikelskribent: Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gillar du mat? Skulle du kunna tänka dig att arbeta med livsmedel? På restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet lär du dig om matbranschens olika delar. Restaurang- och livsmedelsprogrammet rymmer allt från näringskunskap till service och bemötande. Vill du läsa utbildningen på gymnasiet kan du välja mellan följande tre inriktningar: Hovmästare medellön: 22 500 krÄr du strukturer ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Elever blir olagligt övervakade

Eleverna på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö övervakas med 80 kameror. Olagligt, slår Datainspektionen fast och kräver att en stor del av övervakningskamerorna plockas ner. – Kameraövervakning av den här omfattningen är bara laglig om det går att påvisa att den är nödvändig, säger Erik Janzon, teamledare på Datainspektionen. Redan 2008 ansåg Datainspektionen att skolan kränkte elever ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Studera utomlands – gymnasium

Den som pluggar utomlands under gymnasietiden lär sig snabbt ett nytt språk och får erfarenheter för livet. Läs mer om gymnasiet utomlands här!

Läs mer