10 mar 2023

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Letar du efter en utbildning som säkert leder till jobb? Vi hjälper dig genom att lista utbildningar inom yrkeskategorierna med goda chanser till jobb efter examen.

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos finns det goda jobbmöjligheter på flera delar av arbetsmarknaden de kommande fem åren. Utbildning har länge varit viktig för att säkra jobbutsikter, men enligt Arbetsförmedlingen kommer en yrkes- eller högskoleutbildning bli ännu mer betydande i framtiden. Nedan listas heta utbildningar som säkrast leder till jobb.

1. Civilingenjörsyrken

Det behövs både högskoleingenjörer och civilingenjörer med lite längre utbildning. Populärast är ingenjörer inom bygg- och anläggning, elkraft, elektronik och maskinteknik

2. Lärare

När det gäller läraryrken kommer det vara fortsatt brist på yrkeslärare inom gymnasieskolan. Detta beror på att antalet lärare i yrkesämnen som väntas gå i pension de närmsta fem åren beräknas öka samtidigt som personen som skulle kunna börja arbeta som yrkeslärare beräknas minska. På fem års sikt beräknas även att det kommer finnas mycket stora möjligheter till jobb för förskollärare.

3. Hälso- och sjukvårdsyrken

Behovet av sjuksköterskor med vissa specialistutbildningar är stort, till exempel distriktsköterskor, operationssjuksköterskor och sjuksköterskor inom akutsjukvården. Det råder redan brist på läkare, framför allt på specialistläkare. De kommande åren kommer dock konkurrensen att fortsätta öka för läkare utan specialistutbildning. Andra yrken som också förväntas ge mycket stora möjligheter till jobb nu och inom de närmsta åren är arbetsterapeut, fysioterapeut och psykolog.

4. Datayrken

Både nu och inom de närmsta fem åren väntas tillgången på arbetskraft bli otillräcklig inom data- och IT-yrken. Det finns flera vägar in i IT-branschen, både via ingenjörsutbildningar och datavetenskapliga utbildningar som finns på flera orter i Sverige. Till de mest efterfrågade yrkena hör mjukvaru- och systemutvecklare och systemanalytiker. Även supporttekniker och utvecklare inom spel och digitala medier förväntas ha stora möjligheter till jobb de närmsta åren.

5. Byggyrken

Utöver civilingenjörer inom bygg- och anläggning kommer det även behövas många gymnasieutbildade inom branschen, till exempel byggnadsplåtslagare, målare, VVS-montörer och snickare. Dessa yrken kräver även en kortare utbildning.

6. Installations- och driftyrken

Inom installation, drift och underhåll finns det flera yrken värda att satsa på. Möjligheter till arbete nu och inom fem år förväntas vara stora för till exempel installations- och serviceelektriker, fordonsmekaniker och maskinreparatörer.

7. Tandvårdsyrken

Tandläkare och tandhygienister är andra yrken att satsa på. Även i den här branschen väntas stora pensionsavgångar. Detta innebär att personer med en utbildning inom tandvårdsyrken kommer ha mycket goda jobbutsikter framöver. 

Källa: Arbetsförmedlingen.

Senast uppdaterad: 10 mar 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-09

Nu kommer mattenördens revansch

Matematiker hetast på finansmarknaden. Algoritmer skapar jättevinster. ”Måste vara både social och nördig” De räckte upp handen när resten av klassen suckade och längtade efter rast. Men nu tar mattenördarna revansch. Den nya datoriserade börsmarknaden skriker efter matematikbegåvningar. – Hela branschen blir mer och mer datoriserad och avancerade matematiska uträkningar spelar en allt större roll ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-15

Appar som förenklar studentlivet

Behöver du göra avancerade grafer, träna inför högskoleprovet eller bara hitta bästa studentrabatten? Det finns en app för allt. Här är tio appar för mobila studenter. Mobilen är ett viktigt vapen i studentens arsenal – för den som använder rätt appar. Det finns tusentals att välja på och många kan förenkla vardagen på högskolan avsevärt. Några som tidigt förstod vikten av mobilens styrka som stud ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

351 beviljade YH-utbildningar

IP-Paralegal, Kommersiell drönaroperatör och Virtual Reality-utvecklare är tre nya utbildningar som Myndigheten för yrkeshögskolan har gett klartecken att starta under hösten 2017 och våren 2018. Nu är det klart vilka yrkeshögskoleutbildningar som får tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta de närmaste åren. Totalt har 351 yrkeshögskoleutbildningar blivit beviljade och kommer förse ...
Läs mer