Visa allastudier.se som: Mobil

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Letar du efter en utbildning som säkert leder till jobb? Vi hjälper dig genom att lista utbildningar inom yrkeskategorierna med goda chanser till jobb efter examen.

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos finns det goda jobbmöjligheter på flera delar av arbetsmarknaden de kommande fem åren. Utbildning har länge varit viktig för att säkra jobbutsikter, men enligt Arbetsförmedlingen kommer en yrkes- eller högskoleutbildning bli ännu mer betydande i framtiden. Nedan listas heta utbildningar som säkrast leder till jobb.

1. Civilingenjörsyrken

Det behövs både högskoleingenjörer och civilingenjörer med lite längre utbildning. Populärast är ingenjörer inom bygg- och anläggning, elkraft, elektronik och maskinteknik

2. Lärare

När det gäller läraryrken blir det fortsatt brist på yrkeslärare inom gymnasieskolan, förskollärare och specialpedagoger. De närmaste 5-10 åren kommer även grundskolelärare i årskurserna 1-6 att vara eftertraktade på grund av ökade elevkullar. I årskurserna 7-9 minskar antalet elever ytterligare några år för att därefter öka, vilket betyder att behovet av lärare också ökar.

3. Hälso- och sjukvårdsyrken

Behovet av sjuksköterskor med specialistutbildningar är stort, till exempel barnmorskor, distriktssjuksköterskor där jobbutsikterna är mycket goda nu och de kommande fem åren. Det råder redan brist på läkare, framför allt på specialistläkare. De kommande fem åren kommer dock konkurrensen öka för läkare utan specialistutbildning. 

4. Datayrken

På fem och tio års sikt väntas tillgången på arbetskraft bli otillräcklig inom både teknik- och datayrken. Det finns flera vägar in i it-branschen, både via ingenjörsutbildningar och datavetenskapliga utbildningar som finns på flera orter i Sverige. Till de mest efterfrågade yrkena hör programmerare och systemvetare.

5. Byggyrken

Vid sidan om ingenjörer inom bygg- och anläggning kommer det även behövas många gymnasieutbildade inom branschen, till exempel byggnadsplåtslagare, betongarbetare, VVS-montörer och anläggningsarbetare. Dessa yrken kräver även en kortare utbildning. 

6. Kvalificerade yrkesarbetare

Inom tillverkningsindustrin tillhör kvalificerade yrkesarbetare en eftertraktad skara. Heta yrken är till exempel lastbilsmekaniker, verktygsmakare och CNC-operatörer.

7. Tandvårdsyrken

Tandläkare och tandhygienister är andra yrken att satsa på. Även i den här branschen väntas stora pensionsavgångar. Detta innebär att personer med en utbildning inom tandvårdsyrken kommer ha mycket goda jobbutsikter framöver. 

Källa: Arbetsförmedlingen.

Senast uppdaterad: 07 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så får du jobba med stjärnorna

Lärarutbildningen har hjälpt Eric Sjölin i jobbet som supporteransvarig i fotbollsklubben IF Elfsborg.Privat Älskar du sport och vill jobba på de stora arenorna? Du måste inte vara Messi för att hamna där. Här hittar du karriärvägarna in i sportens värld. Du måste inte vara världsstjärna för att få jobba på elitnivå med sport. Runt alla idrottshändelser finns en mängd viktiga människor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Utbildningarna som ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön