07 okt 2021

Tips till dig som kommer in sent

Det finns ett stort antal kurser man kan söka till ända fram till kursstart på högskolan, och allt fler söker sent. Vissa riktigt sent. Då är det mycket praktiskt som ska klaffa, på kort tid. Vi pratar med erfarna studenter för tips på hur man ska prioritera i början av terminen.

Enligt Universitets- och högskolerådets statistik sökte 138 070 personer efter sista ansökningsdag förra året och siffran har de senaste åren blivit högre för varje år. För de som kommer in riktigt sent kan boende, flytt, studiemedel, registreringar och kurslitteratur kännas överväldigande. Hur ska man hinna?

Micaela Kedhammar är ordförande i Stockholms universitets studentkår. Förutom att leta bostad tycker hon att det viktigaste är att man kollar upp hur och när man ska registrera sig på sin kurs. Registrerar man sig inte förlorar man sin plats och det är inte förrän man registrerat sig som man räknas som student.

Man kan till exempel inte få studiestöd eller bli medlem i kåren förrän man registrerat sig. Registreringen brukar ske i slutet av augusti och det brukar vara via upprop eller webbregistrering. Kolla upp vad som gäller för din kurs, säger Micaela Kedhammar.

Sofia Brehm, 23 är ansvarig för introduktionsverksamheten för nya studenter på Lunds Tekniska Högskola. Får du en plats sent, var inte rädd att ta kontakt med kåren och med studie- och yrkesvägledningen som brukar ha jour i början av terminerna, berättar hon. Och är inte allt praktiskt fixat tycker hon att man ska våga ta platsen, trots tidsbrist.

Det är lättare att fixa allt när man väl är på plats, och det är värt att chansa lite. Jag har aldrig hört talas om någon som fått sluta för att man inte hittat bostad till exempel, det fixar sig alltid till slut, säger Sofia Brehm.

Checklista inför terminsstart

Hitta bostad
Du som kom in sent kanske får räkna med att försöka hitta ett temporärt boende. Tänk på att vara extra försiktig för bedrägerier och tvivelaktiga hyresvärdar.

Registrera dig
I ditt välkomstbrev står det när och hur du registrerar dig. Om du får förhinder så måste du meddela det för att inte förlora platsen.

Skaffa kurslitteratur
Kolla upp kurslitteraturlistan och vilka böcker som är obligatoriska så att du inte lägger ner pengar i onödan.

Skriv in dig vid en kår/nation
Medlemskap i kår och nation är frivilligt men innebär förmåner, möjlighet att påverka och erbjuder en massa sociala aktiviteter.

Betala terminsavgift
När du har betalat terminsavgiften får du ett studentkort hemskickat som används när du tentar, går ut på nation eller utnyttjar studentrabatter.

Aktivera konton och kort
Det är först när du aktiverat konton och kort på högskolan som du kan skicka mail och låna böcker på biblioteket på högskolan.

Relaterat

Så gör du en sen anmälan

Må bra i ditt nya studentliv

Välkomna till ert nya liv, studenter!

Bostadsläget – landet runt

Hitta din utbildning

Hitta alla kurser och program på högskolan i AllaStudiers sökfunktion.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Djurvård – mer än bara djur

Yrken där man jobbar med djur är poppis och söktrycket är hårt på landets utbildningar till djursjukskötare och veterinär. – Det är många som söker till de här utbildningarna, framförallt kvinnor som är intresserade av att jobba med vård kombinerat med djur, berättar Per Edenhamn, studie- och yrkesvägledare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Men att jobba med djurvård är så mycket mer än bar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Först ut med nya betyg

Ingrid Cerucci, 18, vill läsa till läkare i höst. Men hon har ingen aning om hur höga betyg som kommer att krävas för att komma in. Hon är nämligen en av de studenter som i vår går ut med nya gymnasiebetyg och ska söka i en ny urvalsgrupp till högskolan. Sökfunktion: Hitta din eftergymnasiala utbildning I vår tar första kullen med nya gymnasiebetyg examen och ska söka till högskolan. Betygssk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

7 av 10 studenter pressas att dricka

Man förväntas dricka alkohol i studentsammanhang. Det upplever sju av tio högskole- och universitetsstudenter enligt en ny undersökning. Många förknippar studentliv med alkohol. I IQ:s undersökning svarar var tredje student att de har avstått från att delta i studentaktiviteter för att de inte tänkt dricka. – Varför ska jag hänga med till puben de gånger jag inte dricker?
Läs mer