Sök utbildning 👉

Välkomna till ert nya liv, studenter!

De kommande veckorna ska 246 743 nyantagna studenter välkomnas på högskolorna. Vi var på plats när KTH i Stockholm tog emot sina studenter.

De kommande veckorna ska 246 743 nyantagna studenter välkomnas på högskolorna. Enligt gammal god svensk tradition ska mer eller mindre galna upptåg få studenterna att lära känna varandra. Vi var på plats när Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm tog emot sina studenter.

På KTH är mottagningen i full gång och schemat är fullspäckat, för den som vill.  Gustav Sollenberg, 20 år från Uppsala, är en av de som vill vara med på det mesta. Han är omgiven av ”lekisar”, ”bästisar”, ”festisar” och ”fuskisar”, faddrar med olika uppgifter. 

– Lekisarna har ett stort uppdrag, att få oss att ha roligt. Så fort vi inte gör något annat, så sätter de igång en lek, allt från kedjekull och namnlekar till Robinson i KTH-tappning, berättar Gustav.

900 studenter hjälper till ideellt för att 3 000 nyantagna ska välkomnas och roas under två veckor. Det är lätt att förstå att mottagningen på KTH kräver en hel del organisation.

– De ansvariga på sektionerna påbörjar sitt jobb i januari-februari med att rekrytera, boka lokaler och planera inför mottagningen i augusti. Det är jättemånga studenter som vill hjälpa till, bara att vi får ihop 900 är häftigt , säger Sara Karlsson, mottagningssamordnare på KTH.

Alla aktiviteter är frivilliga, och de flesta gratis. Alkoholkomsumtionen och förnedringsmomenten som ofta kommer upp när man diskuterar nollning, är numera starkt uppstyrda, enligt Sara Karlsson.

–Vi har en strikt alkolholpolicy som bland annat innebär att det aldrig är tvång att dricka alkohol, vi alltid serverar alkoholfria alternativ och att nyktra faddrar är markerade under fester, berättar Sara.

Det här kan du få uppleva under mottagningen

Flottrace

Här får de nyantagna träna upp sina ingenjörsförmågor. Indelade i smågrupper får de lite material att bygga flottar med, samt verktyg och flytvästar. Uppgiften går ut på att bygga en flotte och sedan tävla mot varandra i ett flottrace.

Jumbospel

Här får de nyantagna spela klassiska sällskapsspel, fast i storformat. Exempelvis får de spela Twister  på en jätteduk som rymmer fler personer än vanligt twister, eller spela TP  med riktiga tårtbitar.

Äta middag hos en fadder

Här får de nyantagna möjlighet att se hur en student bor, i studentlägenhet eller korridor. En grupp nyantagna blir hembjuda på middag till någon av sina faddrar. Här kan de umgås avslappnat och bara lära känna varandra.

Äggsläppet

En lek där studenterna måste samarbeta och använda sig av sina konstruktionskunskaper. Alla delas in i grupper och får ett ägg, några pappersark, en bit tejp och en bit snöre. Uppgiften är att bygga en fallskärm till ägget, med materialet som de fått. Ägget släpps därefter från en hög höjd och förhoppningsvis klarar ägget fallet med hjälp av sin fallskärm.

Lära känna varandra lek
Under denna lek får nyantagna studenterna chansen att berätta om sig själva och lära känna varandra, men med en liten twist. Alla deltagare delas in i grupper om 10-15 personer. Grupperna står i en stor ring och håller varandra i händerna. Ett snöre som är hopknutet som en ring placeras mellan två personer. Alla deltagare ska sedan, i tur och ordning, klättra igenom snöret utan att släppa varandras händer och samtidigt berätta om sig själv.

Hitta rätt utbildning

Sök bland alla kurser och program på svenska universitet och högskolor

Johanna Boussard


Annonser

Du kanske också är intresserad av: