Visa allastudier.se som: Mobil

"Se till att du inte blir kidnappad"

Sedan 1995 har Karin Fischer Liddle arbetat som fältarbetare, först i Tjetjenien, i dag i Somalia. Redan när hon pluggade till sjuksköterska kände Karin att hon ville ut i världen och ”göra något”.

– Min dotter, som då var tio år, förstod inte riktigt och hon var länge väldigt arg på mig för att jag var borta så länge. I dag är hon stolt över mig och är själv intresserad av att jobba inom den humanitära världen.

Sedan ett par år tillbaka är Karin verksam i Somalia. Tidigt på morgonen vaknar hon av böneutropares stämma. Efter en tidig tur runt kliniken väntar morgonmöten och genomgångar av säkerhetsläget i landet. Kanske siktar hon även in sig på ett eller annat samtal med byledare, borgmästare och ledare för politiska grupper.

– Vi (Läkare Utan Gränser) är väldigt noga med att betona vår neutralitet. Organisationen är där endast för att hjälpa människor som är i behov av medicinsk vård och vi ber dem därför att respektera våra kliniker.

– Förr i tiden räckte det med att lysa upp vår flagga med en ficklampa för att identifiera oss själva när vi körde genom oroliga områden på natten. Det fungerar inte längre. Nu måste man vara enormt restriktiv med var, när och hur man åker.

Karin har dock aldrig ångrat sitt yrkesval, trots att hon är gift och har två barn.

– Vi pratar mycket om det hemma och jag har alltid varit öppen mot mina barn och min man om hur situationen är dit jag ska åka. Min tioåriga son säger ibland: ”mamma, se till att du inte blir kidnappad bara”. Jag hoppas kunna fortsätta med det här jobbet tills jag blir pensionär.

Vill du bli sjuksköterska eller läkare?

Till sjuksköterska kan du läsa på många högskolor och universitet. Läkarstudier är det inte lika många lärosäten som erbjuder, men de finns bland annat i Lund, Göteborg, Umeå och Uppsala.

Medellön: Sjuksköterska – 23 937 kr / Läkare – 47 356 kr

Henrik Lenngren / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-11

Marknadsföring – jobba med hockey-VM

Är du kreativ och gillar sälj? Marknadsförare behövs inom alla branscher. David pluggar till sportmarknadsförare och jobbar just nu med hockey-VM.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-16

Masterexamen ger dig ett lyft

En master kan hjälpa dig att bli chef snabbt, höja din lön och ge en internationell karriär. Nu är det dags att söka till många Masterutbildningar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Språket gav honom tre Nobelpris

Vill du ha ett spännande jobb och en internationell karriär? Peter har fått tre Nobelpris tack vare sina språkkunskaper. Här får du hans bästa tips.

Läs mer