07 okt 2021

Så gör du en sen anmälan

Det finns många kurser och program på högskolan som det fortfarande går att söka till i höst. Och det är först till kvarn som gäller.

Trots att sista ansökningsdag till högskolan för länge sen passerat är det fortfarande många som söker. Många utbildningar har lediga platser och det är lätt att hitta vilka. På antagning.se kan man söka till alla kurser och program som fortfarande har en "välj-knapp".

Att en kurs är öppen för en sen anmälan innebär inte automatiskt att du får en plats på kursen. Hur stor sannolikheten är att få en plats går inte att få ett svar på, det varierar kraftigt mellan olika kurser och program.  Det viktiga för att öka chansen är att göra ansökan så snart som möjligt. Ansökningarna behandlas nämligen i den ordning de kommer in.

– När du har gjort en anmälan, tänk på att gå in på antagning.se för att se att alla meriter finns registrerade på ditt konto. Det är nämligen datumet för den kompletta ansökan som gäller, säger Camilla Ennerberg, antagningshandläggare på Malmö högskola.

När antagningsbeskedet kommer är svårt att säga.

– Det beror på hur snabbt vi hinner handlägga. Vissa kan få besked redan med det vanliga urvalet, 11 juli, andra får vänta, säger Camilla Ennerberg.

Så gör du en sen anmälan

1. Skapa konto
Gå in på antagning.se. Antingen börjar du med att söka fram de utbildningar du vill anmäla dig till i utbildningskatalogen och skapar ett konto innan du skickar iväg din anmälan. Eller så börjar du med att skapa ett konto och söker fram utbildningarna efter hand.

2. Välj och rangordna kurser
Du kan anmäla dig till max 20 utbildningar och blanda program och kurser. De utbildningar som du kan anmäla dig till har en välj-knapp. När du valt dina utbildningar, måste du sätta dem i den ordning du vill ha dem.  Det du helst vill komma in på sätter du högst upp i din anmälan, följt av ditt näst bästa alternativ och så vidare. När du är nöjd med ordningen, klickar du på skicka in.

Om du har gjort en anmälan i tid, men vill lägga till någon utbildning efter sista anmälningsdag, kan du göra det. Det sena alternativet kan du lägga in var som helst i din anmälan. Om du till exempel placerar in den senaste utbildningen i mitten av din anmälan, kommer de utbildningar som ligger under att flyttas ner.

3. Skicka in betyg och intyg
Sist av allt ska du ta reda på om just du behöver skicka in något betyg eller intyg. Gå till Ladda upp rätt papper och läs mer innan du skickar iväg något. Många gånger behöver du inte skicka in några papper.

Källa: Antagning.se

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-03-11

Mingla rätt på jobbdagarna

Arbetsmarknadsdagen är här och det är äntligen dags att träffa potentiella arbetsgivare. Men hur gör man för att få ut mest av dagen och göra ett avtryck? Vi träffar två experter som tipsar.  Sofia Nordström, Coordinator student relations på Deloitte besöker ofta arbetsmarknadsdagar för att träffa studenter.  Hon tycker att man ska tänka på en arbetsmarknadsdag som ett mingeltillfälle och i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-11

De populäraste programmen

Trycket på landets högskolor och universitet högre än någonsin. Lista: Populäraste programmen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-28

Bostadsgaranti endast i fyra studentstäder

Bostadssituationen för landets studenter inför höstterminen 2013 är svårare än på länge även utanför de största studentstäderna. Endast fyra av 32 studentstäder kan garantera ett boende inom en månad. Här kan du läsa om hur läget ser ut!

Läs mer