Psykologprogrammet

Är du intresserad av psykologi och beteenden? Vill du hjälpa människor till välmående och en bättre vardag? Då är psykologiprogrammet något för dig! Under dina fem års studier kommer du också få göra värdefull praktik.
Visar 1-7 av 7 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-7 av 7 träffar

Allt du behöver veta om psykologprogrammet

Psykologprogrammet är en utbildning på fem år (nio terminer) med en efterföljande praktisk tjänstgöring. Programmet ger dig 300 högskolepoäng och innefattar både teori och praktik. Psykologprogrammet är en bred utbildning som kommer att ge dig kompetens inom många områden. Ämnena kan variera lite beroende på var du studerar men exempel på ämnen man kan läsa är socialpsykologi, utvecklingspsykologi, neurovetenskap, kognition och personlighetspsykologi. Utbildningen leder till en psykologexamen.

Vad krävs för att komma in på utbildningen?

För att vara behörig att komma in på psykologprogrammet behöver du ha grundläggande behörighet samt särskild behörighet, vilket innebär minst godkänt i samhällskunskap 1a1+1a2 eller 1b samt matematik 2a, 2b eller 2c. Konkurrensen är hård och därför kan det vara bra att göra högskoleprovet för att öka chanserna att komma in.

Var kan jag studera psykologprogrammet?

Psykologprogrammet finns i flera olika städer och på många universitet i Sverige. Är du intresserad av studier utomlands kan du söka upp universitetet du är intresserad av direkt eller kontakta en förmedlare av utlandsstudier. Nedan presenteras städer och universitet i Sverige där psykologprogrammet finns. Klicka på länkarna för att komma direkt till utbildningen.

Efter din utbildning 

Efter avslutad utbildning kommer du att göra praktisk tjänstgöring i psykologiarbete under ett år med hjälp av en handledare. Därefter ansöker du om din legitimation hos Socialstyrelsen. Psykologtiteln är skyddad och får inte användas inom hälso- och sjukvården om du inte har gjort din praktiska tjänstgöring.

Eftersom att psykologprogrammet är en bred utbildning finns det många möjligheter för dig som färdigutbildad psykolog. Som psykolog är du en specialist på människors beteenden, relationer, känslor men även på psykoterapi och psykologisk träning med mera. Du jobbar med att hjälpa människor till en hälsosammare och bättre vardag genom olika metoder.

Exempel på arbetsplatser du som psykolog kan ha är skola eller förskola, socialtjänsten, vårdcentraler, HR-avdelningar eller inom psykiatrin. Du kan även jobba med personalgrupper, ledarskap och utveckling. Många jobbar också som egenföretagare så det finns många vägval.

Medellönen för män och kvinnor skiljer sig lite beroende på om man jobbar på privat eller offentlig sektor, här kan du läsa mer om löner.


Har du några fler funderingar? Kontakta gärna syv. Lycka till med studierna!

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv