Sociologiprogrammet

Vill du göra samhället bättre för människor? Då kanske sociologiprogrammet är rätt utbildning för dig! Under utbildningen får du kunskap om verktygen som krävs för att förstå hur människor fungerar och samverkar. Vi har samlat utbildningar så att du kan läsa mer och jämföra och hitta rätt utbildning för dig!
Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar

Om du drömmer om en utbildning som gör att du kan hjälpa människor så kan sociologi vara rätt väg in för dig. Studierna fokuserar på samspelet mellan individen och samhället, till exempel hur människors värderingar återspeglas i samhällsstrukturer och vice versa. Under utbildningen studeras samhällsstrukturer och mänskligt beteende utifrån teorier om makt, genus, etnicitet, medier och sociala relationer, för att nämna några. Så är du nyfiken på att förstå det mänskliga beteendet och de sociala strukturerna på djupet så har du hittat helt rätt.

En grundutbildning inom sociologi motsvarar 180 hp och ger dig en fil.kand examen. Utbildningen är 6 terminer lång om du studerar på heltid. Beroende på vad du är intresserad av så finns det olika inriktningar som du kan välja att ta under studiernas gång, exempelvis personalvetenskap eller samhällsanalys. Vet du på förhand att du har ett specialintresse inom sociologi så kan det vara bra att undersöka vilka universitet och högskolor som erbjuder kurser inom just ditt intresseområde.

Skulle du känna för att fördjupa dig ytterligare inom området så finns det ett brett utbud av högre studier inom sociologi på flera universitet. Om du, efter din fil.kand examen, vill vidareutbilda dig ytterligare så kan du läsa en master i sociologi. En master motsvarar 120 hp till, med andra ord 4 terminer om du studerar på heltid. En vidareutbildning ger dig möjligheten att forska men också att söka mer kvalificerade tjänster efter studierna. Om du känner att sociologiprogrammet är rätt för dig så är ett bra första steg att se över likheter och skillnader mellan de olika alternativen, kanske finns det kurser som är mer tilltalande än andra. Vi har samlat den informationen som du behöver för att välja rätt för dig!

Vad händer efter studierna?

Efter studierna finns det en rad olika vägar att välja. Kriminalvården, polisväsendet, socialtjänsten, konsultverksamheten och opinionsinstituten är bara ett axplock av potentiella arbetsgivare. Vad du i slutändan vill arbeta med handlar till största del om vad du är intresserad av eller engagerad i.

När du letar efter framtida yrkesroller så är det sällan sociolog som är titeln på rollen. Snarare är det socialsekreterare, utredare eller kanske biståndshandläggare som blir din framtida titel. Oavsett så har du valt en utbildning som kommer att ge dig en stabil grund att stå på för att arbeta med det du brinner för!

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv