KBT-utbildning

Kognitiv beteendeterapi, eller KBT, går ut på att kartlägga och förändra negativa tankestrukturer. Vill du hjälpa andra människor att komma ur depressioner eller kriminalitet och förbättra deras psykiska hälsa? Då är en KBT-utbildning något för dig!
Visar 1-15 av 15 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-15 av 15 träffar

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en psykoterapeutisk metod som bygger på att människans verklighetsuppfattning och tankesätt kan förändras genom olika kognitiva processer. Behandlingen inriktar sig framför allt på att förändra negativa tankestrukturer.

KBT innefattar olika tekniker som beslutsstöd, problemlösningsmetoder, verbala strategier och visuella strategier. Kognitiv beteendeterapi fokuserar mycket på att analysera patientens processer med hjälp av logiska resonemang och uppmaningar till reflektion.

För vem passar en KBT-utbildning?

En KBT-utbildning passar dig som är intresserad av psykologi och vill arbeta med att förbättra människors välmående och psykiska hälsa. Efter avslutad utbildning kan du jobba på exempelvis behandlingshem, skolor, som konsult eller inom kriminalvården. Du kan också ha stor nytta av kunskaper inom KBT inom i princip alla yrken där du arbetar nära människor, exempelvis som lärare, socionom, läkare eller präst.

Vad du lär dig under en utbildning i KBT?

Under en KBT-utbildning lär du dig hur tankar, känslor och beteenden samverkar och vad en behandling kan innebära för personer som lider av exempelvis depression eller ångest. KBT bygger på idén om att våra tankar skapar våra känslor som sedan får oss att bete oss på ett visst sätt. Målet med KBT är att identifiera dessa mönster så att vi kan ändra dem och på så sätt må bättre. KBT används ofta för att behandla problem som depression, ångest, missbruk och andra tillstånd, men kan även ges till grupper, par eller barn och ungdomar.

Exempel på kurser som kan ingå i en KBT-utbildning:

 • Psykologi
 • Psykopatologi
 • Psykiatri
 • Etik
 • Missbruk
 • Sociologi
 • Kommunikation
 • Samtalsmetodik
 • Kriminologi
 • Vård och omsorg
 • Farmakologi

Hitta en KBT-utbildning som passar dig

Du kan hitta en yrkesutbildning inom KBT som oftast är mellan ett till två år lång. Du kan också gå en KBT-utbildning på distans. Vissa utbildningar ges i valfri studietakt vilket innebär att du kan genomföra utbildningen i den takt som passar just dig. Efter avslutad utbildning kan du få ett diplom eller certifikat som intyg på dina kunskaper. För att bli legitimerad psykoterapeut behöver du gå psykoterapeutprogrammet  vid ett universitet. 

En KBT-utbildning ger dig en grundläggande teoretisk bakgrund och praktiska verktyg som du kan tillämpa i ditt arbete med människor. Läs mer om vad som gäller för den utbildning du är intresserad av genom att gå in på utbildningen i listan ovan. Gör en intresseanmälan om du vill komma i kontakt med skolan och få mer information.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv