Kriminologiutbildningar

Är du intresserad av att analysera och kartlägga brott? Kriminologi är ett samhällsvetenskapligt ämne där du får lära dig om olika förklaringar till brottsligt beteende på individ-, grupp- och samhällsnivå. Hitta din kriminologiutbildning här!
Visar 1-20 av 81 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 81 träffar
1
2
3
4
5

Bli en viktig del i utredningar – plugga en kriminologiutbildning

Kriminologi handlar om “läran om brottet”. Vad är orsaken till brottsliga handlingar och finns det någon struktur inom brottsligheten? En kriminolog jobbar med att stötta polisen i deras utredningar genom att ta fram teorier kring varför ett brott begåtts, och strategier för hur framtida brott kan förebyggas. I arbetet ingår även att hjälpa polisen att ta fram brottsprofiler och statistik för specifika brott. 

Vad för behörighet krävs för en kriminologiutbildning?

För att kunna söka vidare från gymnasiet till en kriminologiutbildning krävs det att du har grundläggande behörighet. Tillsammans med den grundläggande behörigheten varierar ytterligare behörighetskrav från skola till skola. De vanligaste kraven är: 

  • grundläggande behörighet
  • matematik 2a eller 2b eller 2c
  • samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Dubbelkolla alltid vilka krav den skolan som du är intresserad av har.

Läs kriminologi på högskola eller universitet

Vill du utbilda dig till kriminolog behöver du plugga på högskola eller universitet. Kurserna innefattar både teoretiska och praktiska moment, där du teoretiskt lär dig om olika teorier och modeller inom kriminologin – som du sedan får testa genom praktiska övningar (t.ex. seminarier och redovisningar). 

Att plugga på högskola eller universitet är en upplevelse du kommer bära med dig resten av livet. Till skolorna kommer det personer från hela Sverige (till och med världen!) och det är ett perfekt tillfälle att träffa nya vänner med liknande intressen.

Alternativ till att plugga på högskola eller universitet

En annan väg du kan gå för att utbilda dig till kriminolog är att kombinera fristående kurser för att skapa en egen kandidatexamen. Fördelen med att själv välja vilka kurser du vill läsa är att det blir enklare att anpassa din utbildning efter vad du tycker är intressant. Däremot kan det vara svårt att veta vad som krävs för en fullbordad kandidatexamen. Vi rekommenderar därför att du tar kontakt med en studievägledare som kan hjälpa dig.

Plugga kriminologi på distans

Vill du studera utbildningen på distans? Eller dela upp dina studier och läsa hälften på distans och hälften på plats? Den möjligheten finns för kriminologiutbildningar. Universitet och högskolor över hela landet erbjuder möjligheten att plugga på distans och möjligheten finns även att själv bestämma din studietakt. Vanligtvis finns det ett tidsspann på distansutbildningarna, där du inom en viss tid kan planera dina studier helt själv. Det passar perfekt för dig som är förälder eller som vill plugga vid sidan av ditt arbete.

Vad tjänar en kriminolog?

Medellönen för kriminologer är 39 500 kronor enligt Statistiska centralbyrån. Medellönen skiljer sig mellan den offentliga och den privata sektorn, där en kriminolog inom privat sektor tjänar 33 900 kronor medan kriminologer inom offentlig sektor tjänar 42 300 kronor.

Källa: Statistiska centralbyrån 2021

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv