Kriminologiprogrammet

Vill du jobba med att kartlägga och analysera brott? Är du intresserad av att analysera orsakerna till varför människor begår och utsätts för brott? Då kan kriminologiprogrammet passa dig! Läs mer om utbildningen och yrket kriminolog nedan!
Visar 1-1 av 1 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-1 av 1 träffar

Vad är kriminologi?

Kriminologi är ett tvärvetenskapligt ämne som ligger nära samhälls- och beteendevetenskap. När du studerar kriminologi får du lära dig om brott och dess orsaker, följder och omständigheter samt samhällets reaktioner på brott. Andra saker som studeras inom kriminologi är samhällets definition av vad ett brott är, brottsbekämpning och brottsprevention. 

Var kan jag studera kriminologiprogrammet?

Kriminologiprogrammet är ett treårigt kandidatprogram som finns på flera olika universitet och högskolor i Sverige.

Behörighet till kriminologiprogrammet

För att vara behörig till kriminologiprogrammet behöver du ha grundläggande behörighet vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även särskild behörighet i form av följande kurser:

  • Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
  • Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2.


Vad innehåller kriminologiprogrammet?

När du läser kriminologiprogrammet får du lära dig mer kring att kartlägga, studera, analysera och förebygga brott. Du får lära dig teorier och metoder för att förstå orsakerna till varför individer begår brott och utsätts för brott för att kunna jobba med att förebygga att det fortsätter att ske. Kurser i jurdidik ingår också i programmet, till exempel straff-, social- och förvaltningsrätt. Under utbildningens gång kopplas teori till verkliga situationer för att förbereda dig inför arbetslivet. 

Fristående kurser inom kriminologi

Det finns även många fristående kurser att läsa inom kriminologi. Om du till exempel plockar ihop din examen och inte går ett program kanske du vill läsa en eller flera kurser i kriminologi.

Här hittar du alla fristående kurser inom kriminologi!

Plugga kriminologi på distans

Du kan plugga kriminologiprogrammet på distans vid vissa universitet och högskolor. Även vissa kurser inom kriminologi erbjuds på distans. Distansstudier passar dig som vill att dina studier ska vara mer flexibla. Kanske vill du inte behöva flytta för att studera. 

Vad kan jag jobba med efter att jag studerat kriminologiprogrammet?

Efter att du har gått utbildningen så kan du som kriminolog bland annat jobba som utredare, analytiker, rådgivare eller samordnare. Du kan även jobba med forskning på ett universitet eller en högskola. Möjliga arbetsplatser är Polisen, universitet/högskolor, kommuner, länsstyrelser, Brottsförebyggande rådet (BRÅ), Tullverket, Kriminalvården och Socialtjänsten.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv