Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Tolkutbildning

Har du alltid haft drömmen om att arbeta som tolk? I en utbildning till tolk kommer du kunna få lära dig hur man på bästa sätt kan arbeta som tolk på nationell samt internationell nivå.
Visar 1-20 av 20 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 20 träffar
 

Mer om tolkutbildning

Är du intresserad av språk och brinner för kommunikationen mellan människor? Då kan en tolkutbildning passa dig. För dig som är intresserad av att arbeta som tolk finns det flera olika utbildningsalternativ. Beroende på vilken typ av utbildning du vill läsa, kan utbildningen vara allt från ett till fyra år lång.

Vad gör en tolk?

Som tolk arbetar du med kommunikationen mellan människor som inte förstår varandras språk. ”Tolk” är egentligen mer ett samlingsnamn för flera olika yrken men det gemensamma för yrkesrollen är att du som tolk möjliggör kommunikation genom muntlig och ibland skriftlig översättning mellan olika språk.

Oavsett roll är det viktigt att du som tolk har en hög koncentrationsförmåga och att du alltid så opartiskt som möjligt återger den informationen som du ska tolka. Som tolk kan du arbeta med att översätta från ett språk till ett annat, till exempel från svenska till kinesiska men du kan även tolka mellan talad svenska och teckenspråk.

Som utbildad tolk kan du arbeta inom bland annat:

  • myndigheter
  • Europeiska unionen
  • sjukhus
  • skolor
  • socialkontor
  • kommuner
  • universitet / andra skolor
  • rättsväsendet

Olika typer av tolkutbildningar

Som tolk kan du arbeta som till exempel kontakttolk, konferenstolk, arbetsmarknadstolk eller teckenspråks- och dövblindtolks.

Tolkutbildning ­­­­­– kontakttolk

Kontakttolk är en person som tolkar mellan personer som har otillräckliga kunskaper i svenska och representanter för olika myndigheter. Som kontakttolk blir du en länk mellan den som inte behärskar det svenska språket och samhället, till exempel myndigheter, sjukvården, rättsväsendet och till exempel socialförvaltningen.

Du kan läsa till kontakttolk på folkhögskola, yrkeshögskola eller på ett studieförbund. Utbildningen är vanligtvis ett år lång och sker på distans men med fysiska träffar.

Behörigheten till utbildningen kan variera men du förväntas ha en gymnasieutbildning samt ha läst svenska 2 eller svenska som andraspråk 2. Efter grundutbildningen kan du också läsa kortare fördjupningskurser inom till exempel sjukvårdstolkning eller domstolstolkning.

Tolkutbildning till teckenspråks- och dövblindtolks

Som teckenspråks- och dövblindtolk tolkar du mellan hörande och döva eller dövblinda. För att arbeta med detta kan du välja att studera en tre- till fyraårig utbildning på folkhögskola eller ett kandidatprogram i teckenspråk och tolkning på universitet. Behörigheten till utbildningarna kan variera, men för studier på universitet behöver du grundläggande behörighet samt kurserna Engelska B/Engelska 6 och Samhällskunskap A/ Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

För att du ska kunna gå en utbildning till teckenspråks- och dövblindtolks på folkhögskola behöver du behärska svenska väl i både tal och skrift och ha god allmänbildning, vilket ofta innebär grundläggande högskolebehörighet.

Tolkutbildning – konferenstolk

Som konferenstolk arbetar du med att tolka vid konferenser och möten. Som konferenstolk simultantolkar du ofta, vilket innebär att själva tolkningen sker samtidigt som talaren pratar. Du kan då tolka vid officiella sammanhang så som möten, affärshandlingar och möten. Många arbetar som konferenstolkar inom EU. För att utbilda dig krävs kunskaper i ett (eller flera) främmande språk och utöver det ska du dessutom behärska ditt modersmål på högre nivå. Behörigheten kan i övrigt variera beroende på vilken utbildning du väljer.

Skrivtolkutbildning

Skrivtolkutbildningen är ettårig och ges på distans på folkhögskola. Kraven för att studera utbildningen är grundläggande behörighet för högskolestudier och mycket goda kunskaper i svenska och samhällskunskap.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv