16 apr 2019

Årets studenter är värre än tidigare

Fler än 200 studentskivor kvar. Men fyllan och våldet är redan nästan uppe i hela 2010 års siffror.

Drygt en månad återstår tills det är dags för studenternas utspring, men redan har nästan lika många våldsbrott ägt rum i samband med studentskivor som under hela förra året.

– Hittills i år har 39 våldsbrott anmälts vid studentskivorna. Oftast handlar det om ringa misshandelsfall där till exempel svartsjuka ligger bakom, säger Robert Lindgren, operativ chef för Stockholmspolisens studentkommendering. Det är en viss ökning jämfört med förra året. Vi har även tagit hand om fler berusade ungdomar i år.

Trettiotvå krogar i Stockholms innerstad arrangerar totalt 650 studentskivor i år, och i dagsläget återstår fler än 200 av dem. Tre polispatruller arbetar med att besöka samtliga skivor minst två gånger per kväll.

– Polisens insats beräknas kosta 3 miljoner kronor i år, berättar Robert Lindgren. Men förra året räknade man ut att vi sparar 16 miljoner kronor på att våldet minskat.

En rapport från 2007 visade nämligen att 250 våldsbrott per år kunde kopplas till studentskivorna och därefter inleddes polisens arbete med information, tillsyn och uppföljning. Fram till 2010 minskade våldsbrotten med hela 75 procent, men i år ser de alltså ut att öka något igen.

Fakta: Studentskivor

Antal anmälda våldsbrott.
2010: 46
Hittills 2011: 39

Antal berusade personer som har omhändertagits.
2010: 75
Hittills 2011: 63

Josefin Svenberg
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-28

Kortare sommarlov för nior med dåliga betyg

Högstadieelever med dåliga betyg kan räkna med tre veckor kortare sommarlov. Både Socialdemokraterna och regeringen vill införa obligatorisk sommarskola för den gruppen elever. Av de omkring 100 000 ungdomar som i dagarna går ut grundskolan har över 12 000 inte betyg nog för att komma in på gymnasiet. Lagom till skolavslutningarna presenterade tre ledande Socialdemokrater partiets försl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här förbereds eleverna för FN

FN-certifierade gymnasieskolor ger eleverna en djupare inblick i FN:s arbete än andra skolor.Vi besökte Bladins gymnasium i Malmö. FN:s generalförsamling sammanträder om klimat och miljö. Sydafrikas delegat håller just ett anförande. Då kommer ett pressmeddelande om en plötslig livsmedelskris. Hur ska det lösas?  Vi är mitt i FN-veckan på Bladins gymnasium i Malmö och FN-delegaterna är i verk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-05-17

Testa toppjobbet efter gymnasiet

Sverige behöver fler ingenjörer. Därför satsar Sveriges näringsliv och regeringen rejält på elever som går naturvetenskapliga programmet eller teknikprogrammet. ”Tekniksprånget” är projektet som innebär att elever får kvalificerade praktikplatser på teknikintensiva toppföretag, direkt efter gymnasiet. – Det här är något nytt i utbildnings-Sverige, att man praktiserar mellan gymnasium och högskola ...
Läs mer