12 okt 2021

Fordons- och transportprogrammet

Är du intresserad av tekniken i olika fordon, vill lära dig mer om konstruktion och service eller tycker att yrkeschaufför verkar ett skoj jobb, är fordons- och transportprogrammet helt klart din grej.

Många skolor erbjuder dessutom körkort när du läser fordons- och transportprogrammet, vilket kan vara bra att veta. Fem inriktningar finns att välja bland:

  • Godshantering
    Är du intresserad av arbetet på stora terminaler och vill lära dig om olika system för godshantering, är detta en bra väg att gå.
  • Karosseri och lackering
    Verkar jobbet som billackerare kul? Väljer du denna inriktning får du lära dig att både lackera och reparera olika typer av karosser.
  • Lastbil och mobila maskiner
    Vill du bli lastbilsmekaniker, får du en grund att stå på här. Då lär du dig att diagnostisera, reparera och underhålla tunga fordon.
  • Personbil
    Är du däremot intresserad av att mecka med lättare fordon, som mc och personbilar, är detta din inriktning. Något för dig som vill starta egen firma.
  • Transport
    Chaufförer, se hit! Vill du lära dig att köra buss eller lastbil så ska du välja denna inriktning. Då får du dessutom trafikkunskap och logistik på köpet.

Jobb du kan få efter examen:

Billackerare
medellön: 27 600 kr.
Krock- och rostskadade bilar brukar behöva lackeras om, men billackeraren behövs även i andra fall. Är du tålmodig och har sinne för form är detta ett jobb för dig.

Lastbilsförare
medellön: 28 300 kr.
Ett jobb för dig som föredrar att arbeta själv, gillar att köra längre sträckor, är stresstålig och serviceinriktad. Behovet efter yrkeschaufförer är dessutom stort.

Fordonsmontör
medellön: 29 200 kr.
Ett varierat yrke där du får använda en mängd olika maskiner, robotar och datorer, för att montera ihop bilar vid ett löpande band. Dessutom får du testköra bilarna du har byggt.

Maskinförare
medellön: 30 400 kr.
Har du alltid gillat stora maskiner, som grävskopor och bulldozers, kan detta passa dig. Då jobbar du till exempel vid olika byggen eller i anslutning till gruvor.

Jag går programmet nu

Tom Svensson är 18 år och läser fordons- och transportprogrammet på Sundsvalls Gymnasium i Sundsvall. Han älskar att leva livet och drömjobbet är att driva en framgångsrik lastbilsverkstad.

Varför valde du att läsa fordons- och transportprogrammet?

– Jag har alltid varit intresserad av fordon och motorer och ville helt enkelt lära mig mer.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att man får lära sig mycket, det är en ganska bred utbildning som innehåller många moment.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa fordons- och transportprogrammet?

– Jag tror inte att man behöver ha några särskilda egenskaper för att trivas på programmet, men man borde åtminstone vara intresserad av fordon.

Så säger läraren

Tommy Sundin är lärare på fordons- och transportprogrammet, Sundsvalls Gymnasium i Sundsvall.

Vilka är styrkorna i fordons- och transportprogrammet?

– Det är framför allt att eleverna får ägna sin skoltid åt allt det praktiska.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Jag tycker att man bör vara händig, ha ett stort intresse för ämnet och framför allt kunna tänka och analysera saker logiskt.

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-07

Projektarbetet: att hjälpa unga tjejer

Projektarbetet är din chans att göra det du vill i gymnasiet. Tre tjejer från Göteborg struntar i betygen och satsar på att hjälpa ungdomar. Atosa Pezeshki, Veronika Odetunde och Victoria Schultz är gymnasisterna som vill stärka andra tjejer. När det var dags för projekt­arbete ville de inte bara sitta inne och skriva. De har bestämt sig för att gå ut och förbättra unga tjejers självkänsla.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

De gör godast skolmat

Nu är Sveriges godaste skolmat korad. Klassisk husmanskost med lite twist fällde avgörandet i SM-finalen för skolkockar.2

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-09

Eleverna väljer lärare

På Hermods gymnasium får eleverna vara med och anställa sina egna lärare.

Läs mer