24 mar 2014

På världens nordligaste universitet

Patrik Kärräng drog norrut när han skulle ta en termin av sina högskolestudier utomlands. Långt norrut. På Svalbard lär han sig försvara sig mot isbjörnar och hur man klarar sig utan solljus en tredjedel av året.

Dubbelt så många snöscootrar som människor,  polarvinter då solen inte alls går upp en tredjedel av året, och rekommendation  att bära vapen så snart man beger sig utanför stan. Varför väljer man att studera på Svalbard?

Det är ett resmål som jag alltid velat åka till, så när jag såg universitetet i listan på möjliga studieorter tvekade jag inte, säger Patrik Kärräng som annars läser rymdteknik på Luleå Tekniska Universitet.

Det var framförallt naturlivet som lockade Patrik till Svalbard, och möjligheten att få vandra i en annorlunda miljö.  Men att vara ute i naturen på Svalbard kan vara förenat med risk, så det första studenterna på The University Centre in Svalbard (UNIS) fick göra när terminen startade var att gå en överlevnadskurs.

Jag har lärt mig att tänka på utrustningen och säkerheten på ett helt annat sätt här. Överlevnadskursen var jättebra där vi fick lära oss bland annat scooterkörning, vapenhantering och glaciärkunskap, berättar Patrik.

Kurserna Patrik läser passar in i hans utbildning vid Luleås tekniska universitet , han läser bland annat ”Radar Diagnostics of Space Plasma” och ”The Upper Polar Atmosphere”. Studierna är upplagda som i Sverige, med föreläsningar och hemuppgifter, med skillnaden att kurserna innehåller mer fältarbete än hemma.

Vi har till exempel fått besöka Kjell Henriksen Observatoriet där vi har gjort mätningar på atmosfären. Hemma har studierna varit mer teoretiska.

Patrik trivs bra så här i mitten av sin utbytestermin. Han tycker att han har fått träffa många intressanta människor från hela världen, och får leva i en väldigt annorlunda miljö. Ju längre tiden går mot sommartid, desto mer får han dessutom se.

När jag anlände var det polarnatt, det vill säga konstant mörker utan solljus. Staden Longyearbyen ligger i en dal med berg runt omkring, men bergen kunde jag ju aldrig se då. Nu när det ljusnar mer och mer för varje vecka upptäcker jag hur vackra bergen runt omkring är.  Solen kommer att nå själva byn 8 mars, berättar Patrik.

Mer om Svalbard

Svalbard är en norsk ögrupp i Arktis, och har 2 800 invånare.

Största staden är Longyearbyen. där finns flygplats, sjukhus och annan service. Det finns inte vägar någon annanstans än i byarna så ska man ta sig någonstans är det snöscooter, flyg eller båt som gäller.

Den viktigaste verksamheten på Svalbard är forskningsverksamhet knuten till The University Centre in Svalbard, världens nordligaste universitet.

Polarvintern, dvs när solen inte alls går upp varar mellan 93 och 123 dygn på Svalbard, från slutet av oktober.

Ordet "Svalbard" kommer från fornnordiskan och betyder "kall kant"

Fakta om Nordplus utbyte

Nordplusprogrammet är Nordiska ministerrådets program för att stödja samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna. Du kan söka stipendier och resebidrag för heltidsstudier eller praktik upp till 12 månader för att täcka extra kostnader i samband med utbytet.

Följande länder ingår i Nordplus: Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, de självstyrande områdena Grönland, Färöarna och Åland, samt de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen.

Mer information om Nordplus

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 24 mar 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Josefin förverkligade sin dröm – pluggade i San Diego

Josefin Wallerman bytte Stockholm mot San Diego en termin och tycker att det är bland det bästa hon gjort. – Det var helt underbart att plugga i San Diego. Universitetet var jättebra, vädret fantastiskt och människorna supertrevliga. Det var ett år efter gymnasiet som Josefin packade sina väskor och lämnade Sverige. Några månader tidigare hade planerna på en termin i Kalifornien börjat ta form.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg. − Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Stora studentkravaller i Chile

Polis har fått sätta in tårgas mot demonstranter i Chile som kräver att utbildningssystemet reformeras. Protesterna mot president Sebastián Piñero är de största sedan landet blev demokratiskt 1990. För femte gången på två månader samlades tiotusentals människor – de flesta studenter – för att visa sitt missnöje med landets politik.Den till största del fredliga demonstrationen i huvudstaden Santiag ...
Läs mer