18 okt 2021

Stora studentkravaller i Chile

Polis har fått sätta in tårgas mot demonstranter i Chile som kräver att utbildningssystemet reformeras. Protesterna mot president Sebastián Piñero är de största sedan landet blev demokratiskt 1990.

För femte gången på två månader samlades tiotusentals människor – de flesta studenter – för att visa sitt missnöje med landets politik.

Den till största del fredliga demonstrationen i huvudstaden Santiago i tisdags urartade vid ett tillfälle när en grupp ungdomar satte saker i brand och kastade stenar mot kravallpolisen, som svarade med tårgas och vattenkanoner.

Sammanlagt deltog omkring 70 000 personer i protesterna i Santiago enligt polisen – arrangörerna gissade på det dubbla.

Protester ägde även rum i flera andra större städer, som Arica, Valparaíso och Concepción. I Argentina marscherade hundratals chilenska studenter för att visa sin solidaritet.

Över 270 personer greps och 16 civila samt 26 poliser skadades, enligt El País.

– Protesterna kommer att fortsätta... tills staten ger oss bättre utbildning, sade Manuel Soto, en av demonstranterna, till AFP.

Studenterna vill att staten ska ta över de offentliga universiteten, där 90 procent av landet 3,5 miljoner studenter utbildas. Ända sedan militärregimens tid har lokala myndigheter drivit universiteten, vilket har lett till djupa klyftor och underfinansierade skolor.

Studenterna kräver också att högre utbildning ska bli billigare. Offentliga studielån saknas och många måste ta stora banklån.

– Jag demonstrerar för att jag har två barn och jag får inte ekonomin att gå ihop. De kommer att vara i skuld i åratal efter universitetet, sade Graciela Hernández.

 

TT

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga statistik – jobba i New York

Är du analytisk och äventyrslysten? Gillar du att tolka siffror? Charlotte pluggade statistik i Linköping, satte upp nya mål och hamnade i det stora Äpplet. Charlotte Karlsson är Vice President Customer Support vid Ericssons kontor i New York. År 2001 tog hon sin licentiatexamen i statistik vid Linköpings universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare med GSM-support i Linköping oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Han fick sportstipendium i USA

Vill du idrotta samtidigt som du pluggar – i USA? Jörgen Ekdahl tyckte det var lätt att få stipendium. Här ger han sina bästa tips. – Jag har trivts hur bra som helst, det var mycket med skolan och med laget. Jag hade hoppats på ett år till! Jörgen Ekdahl kommer från Lerum i Västra Götaland. Han började sin bana som simmare och gick så småningom över till triathlon.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så kommer du in på toppuniversitetet

Ett säkert sätt att kickstarta karriären är att ta sig in på ett topprankat universitet utomlands. Men för att ta sig dit krävs mer än höga betyg. Vi tittar närmare på vad som krävs. Hitta din utbildning: I AllaStudiers sökfunktion hittar du många intressanta utbildningar utomlands. Ifall man både vill och kan, då ska man. Det är inställningen Julia Klingberg, 17 år från Helsingborg, har till live ...
Läs mer