Visa allastudier.se som: Mobil

Stora studentkravaller i Chile

Polis har fått sätta in tårgas mot demonstranter i Chile som kräver att utbildningssystemet reformeras. Protesterna mot president Sebastián Piñero är de största sedan landet blev demokratiskt 1990.

För femte gången på två månader samlades tiotusentals människor – de flesta studenter – för att visa sitt missnöje med landets politik.

Den till största del fredliga demonstrationen i huvudstaden Santiago i tisdags urartade vid ett tillfälle när en grupp ungdomar satte saker i brand och kastade stenar mot kravallpolisen, som svarade med tårgas och vattenkanoner.

Sammanlagt deltog omkring 70 000 personer i protesterna i Santiago enligt polisen – arrangörerna gissade på det dubbla.

Protester ägde även rum i flera andra större städer, som Arica, Valparaíso och Concepción. I Argentina marscherade hundratals chilenska studenter för att visa sin solidaritet.

Över 270 personer greps och 16 civila samt 26 poliser skadades, enligt El País.

– Protesterna kommer att fortsätta... tills staten ger oss bättre utbildning, sade Manuel Soto, en av demonstranterna, till AFP.

Studenterna vill att staten ska ta över de offentliga universiteten, där 90 procent av landet 3,5 miljoner studenter utbildas. Ända sedan militärregimens tid har lokala myndigheter drivit universiteten, vilket har lett till djupa klyftor och underfinansierade skolor.

Studenterna kräver också att högre utbildning ska bli billigare. Offentliga studielån saknas och många måste ta stora banklån.

– Jag demonstrerar för att jag har två barn och jag får inte ekonomin att gå ihop. De kommer att vara i skuld i åratal efter universitetet, sade Graciela Hernández.

 

TT

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Inget är hetare än Sydafrika

Många upptäcker landet Sydafrika som turist men ganska få svenskar tar chansen att studera i landet. Elin Andersson, 27, från Malmö är en av de svenska studenter som valt att göra det. Elin Andersson är nu tillbaka i Sverige efter sina antropologistudier på Nelson Mandela University of Technology i Port Elizabeth. Hon valde Sydafrika i konkurrens med Australien och har inte ångrat sitt val.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-07-26

"Imorgon betyder inte imorgon här, utan någon gång...kanske"

Helena Johansson startade en svensk skola på ön Koh Lanta i Thailand för fyra år sen. Hon vågade göra det som andra drömmer om, att satsa. Idag, fyra år senare driver hon och hennes man en populär svensk skola, dit kön att få plats är lång. 2006 stod Helena med familj framför ett stort beslut. En möjlighet till en annan livsstil, ett liv någon annanstans.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Lätt att få jobb efter utländsk läkarutbildning

Oskar Kulander valde att plugga till läkare i Polen när gymnasiebetygen inte räckte för att komma in i Sverige. Nu är han hemma igen efter avslutad läkarutbildning. Han tycker att det har varit relativt lätt att få jobb i Sverige. – Jag jobbar nu som underläkare på Oskarshamns sjukhus, det är min hemort. Efter det tänker jag söka AT och jag tror inte det kommer bli något problem att få det.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön