Visa allastudier.se som: Mobil

Att få ett slutbetyg är viktigare än att välja rätt program

Vilken utbildning ska man satsa på om man vill maxa
chanserna att få ett jobb i framtiden? Håkan Gustavsson,
analytiker på Arbetsförmedlingen, har svaret.

Hur mycket behöver man tänka på framtida jobb när man väljer gymnasieinriktning?
– Jag förstår att det kan kännas som att man avgör sin framtid när man ska välja till gymnasiet, och det är ett viktigt och stort val. Men det absolut viktigaste är att man går färdigt sin gymnasieutbildning och får ett slutbetyg – det är prio ett oavsett vad du vill göra i framtiden.

Om man vill maximera chansen att få jobb, vilka program ska man satsa på?
– Det vi har sett är att Bygg och anläggning, Fordon och transport, Industritekniska samt Vård och omsorg ger väldigt goda arbetsmöjligheter. Väljer du något av de programmen maximerar du dina möjligheter till jobb. Teknik och Naturvetenskaplig linje är också två väldigt bra program för de som känner sig studiemotiverade.

Vilka jobb kommer det vara störst konkurrens om?
– Det kommer vara stor konkurrens bland vissa av de jobb som endast kräver gymnasieutbildning, till exempel inom handel. Där finns det visserligen många jobb, men också många sökande.

Vilka tips vill du ge eleverna som nu ska välja?
– Läs klart gymnasiet! Om du väljer yrkesförberedande eller studieförberedande program är egentligen sekundärt. Du kan så klart trimma dina odds och möjligheter genom att välja strategiskt. Men gör inte en så stor sak av valet och välj utifrån det du brinner för. Har du intresse för din utbildning kommer du ha större chans att klara av den och få ett slutbetyg, vilket i sin tur kommer ge dig bra chanser på arbetsmarknaden

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-29

Introduktionsprogram gymnasiet

Fem introduktionsprogram kan hjälpa dig som inte har tillräckliga betyg att komma in på gymnasiet. Via programmen kan du bli behörig till ett nationellt program, förberedas för arbetsmarknaden eller gå vidare till annan utbildning. Introduktionsprogram kallas de program som vänder sig till elever som inte har uppnått behörighet till nationella program.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-10

Så fixar du kontoret ovan molnen

Victor Pedersén har ett tydligt karriärmål, att bli pilot. Men hur lyckas man nå dit? Studentrekryterarna på Sveriges största pilotskolor tipsar. Hitta din pilotutbildning Victor går just nu samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi på JENSEN gymnasium Södra i Stockholm. Ända sedan tidig ålder har han drömt om att bli pilot. – Jag var 3-4 år när jag flög första gången och redan ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Från Norrland till Skåne – för hästarna

Charlotta Alnersson, 17 år från Lycksele valde att flytta hundratals mil för att kunna ägna sig på heltid åt sitt stora intresse – hästar. Just nu pluggar hon på Flyinges hästgymnasium i Skåne som är ett av Sveriges så kallade riksrekryterande gymnasier, där eleverna kommer från hela landet. Charlotta, som började i ridskola när hon var fem, har alltid haft hästar som sitt stora intresse.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön