03 jul 2019

Att få ett slutbetyg är viktigare än att välja rätt program

Vilken utbildning ska man satsa på om man vill maxa
chanserna att få ett jobb i framtiden? Håkan Gustavsson,
analytiker på Arbetsförmedlingen, har svaret.

Hur mycket behöver man tänka på framtida jobb när man väljer gymnasieinriktning?
– Jag förstår att det kan kännas som att man avgör sin framtid när man ska välja till gymnasiet, och det är ett viktigt och stort val. Men det absolut viktigaste är att man går färdigt sin gymnasieutbildning och får ett slutbetyg – det är prio ett oavsett vad du vill göra i framtiden.

Om man vill maximera chansen att få jobb, vilka program ska man satsa på?
– Det vi har sett är att Bygg och anläggning, Fordon och transport, Industritekniska samt Vård och omsorg ger väldigt goda arbetsmöjligheter. Väljer du något av de programmen maximerar du dina möjligheter till jobb. Teknik och Naturvetenskaplig linje är också två väldigt bra program för de som känner sig studiemotiverade.

Vilka jobb kommer det vara störst konkurrens om?
– Det kommer vara stor konkurrens bland vissa av de jobb som endast kräver gymnasieutbildning, till exempel inom handel. Där finns det visserligen många jobb, men också många sökande.

Vilka tips vill du ge eleverna som nu ska välja?
– Läs klart gymnasiet! Om du väljer yrkesförberedande eller studieförberedande program är egentligen sekundärt. Du kan så klart trimma dina odds och möjligheter genom att välja strategiskt. Men gör inte en så stor sak av valet och välj utifrån det du brinner för. Har du intresse för din utbildning kommer du ha större chans att klara av den och få ett slutbetyg, vilket i sin tur kommer ge dig bra chanser på arbetsmarknaden

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-04-24

Nu kan du välja om till gymnasiet

Känner du att du har valt fel till gymnasiet? Det är inte för sent. Nu börjar omvalsperioden, när du kan göra ändringar i din ansökan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Kom försent – får betala tillbaka bidraget

De tuffare skolkreglerna har fått effekt. Allt fler gymnasieelever blir nu av med sina studiebidrag. Men nu varnar Sveriges elevråd för rättsosäkerhet. – En felrapporterad timme kan få stora konsekvenser för den enskilde eleven, säger ordförande Mimmi Garpepigg. CSN tar hårdare tag mot skolkare. Men rutinerna ses som oklara och orättvisa bland elever.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Bäst i Sverige på att starta företag

Entreprenörskap blir viktigare i den nya gymnasieskolan i höst. Malmö Borgarskola vet hur man får eleverna att omvandla vardagsproblem till affärsidéer. Tips: Så lockar du fram entreprenören inom dig.

Läs mer