Unga företagare redan i skolan
18 okt 2021

Unga företagare – redan i skolan

Ung Företagsamhet, UF, jobbar för att öka företagsamhet i den svenska skolan. I två dagar anordnar man mässan Våga Vara Egen för unga entreprenörer på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Vi arbetar för att alla gymnasieelever ska få möjlighet att starta företag. Förutsättningarna är såklart olika beroende på vilken utbildning de läser, säger John Cederqvist som är projektledare för UF Stockholmsregionen.

John menar att UF har en viktig roll i skolan.

– Vi har två uppdrag: Att lära ut företagande och vad det handlar om, och företagsamhet, att lära sig lyfta luren och vara entreprenör.

Två entreprenörer som fått titeln VD på sina företag är 18-åringarna Rickard Lyrsell och Sara Ångström. Rickard studerar handelsprogrammet på KF-gymnasiet. Hans företag GrooveBall UF gör världens enda hopsättbara boll – som inte har sönder glas och speglar.

Sara studerar samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning. Hennes företag ParfymeraMera UF säljer en unik parfymbehållare.

– Vi brainstormade och kom fram till en idé som vi tyckte om, säger Sara.

Både Rickard och Sara delar gärna med sig av tips till dig som funderar på att starta ett UF-företag.

– Ge gärnet, ge aldrig upp, det kan bli hur stort som helst! säger Sara.

– Var engagerad, tro på det du gör. Tror du på det så ska du göra det. Brinn för det du gör! säger Rickard.

– Gå igenom dem du känner, du har fler kontakter än du tror, säger Sara.

Johns tips till nya företagare

Affärsidé. Det handlar egentligen om kreativitet. Hitta ett problem och lös det. Titta i tidningen. En grupp såg i tidningen att flera barn förolyckades för att de inte hade reflexer. De skapade roliga reflexer med figurer som barnen ville ha på sig.

Slumpvis kombination. Skype är ett exempel. De uppfann inte telefonen och de uppfann inte internet. Men de kombinerade dem och uppfann något helt nytt. De flesta av de tankar du tänker har du tänkt innan, det gäller att hitta nya väger.

Hitta ny marknad. Importera och sälj en produkt. Många importerar saker från Asien som inte finns här. Jag brukar till exempel ha med mig en portabel bastu när jag är ute och föreläser, den är bra att ha på busshållplatsen på vintern.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-23

Polischefen: Förbjud alla studentflak

Stora risker när berusade studenter åker på osäkra flak. "Hela grejen med studentflak borde förbjudas." Snart börjar perioden då Stockholms gator fylls av hundratals studentflak med glada och sjungande ungdomar på. Normalt sett får man inte färdas på flak eller släp, men om man uppfyller vissa krav är det ändå tillåtet vid till exempel skolavslutningar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Satsa på fritiden och få ett försprång

Är du nyfiken och vill lära dig mer? På gymnasiet har du många möjligheter att följa dina intressen. Alexandra Jönerup, 17, läser språk och siktar mot USA. För att få ett försprång redan på gymnasiet har Alexandra Jönerup, 17, satsat på sina fritidsaktiviteter. Hon pluggar det samhällsvetenskapliga programmet med ekonomisk inriktning på Procivitas i Malmö men efter skolan har hon fullt upp.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-25

Samhällsvetenskapsprogrammet

Hur är samhället uppbyggt och hur styrs det? På samhällsvetenskapsprogrammet kommer du komma i kontakt med frågor som rör demokrati, kommunikation, ekonomi och historia. Dessutom får du möjlighet att bli bättre på att uttrycka dig i tal och skrift. 

Läs mer