Visa allastudier.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet

Vill du jobba med djur och älskar natur passar detta program som handen i handsken. Utbildningen är mycket bred och du lär dig det mesta mellan jordbruk och arbetsmiljöfrågor.

Efteråt kan du jobba med allt från hundar till att köra skogsmaskin. De här fyra inriktningarna kan du välja emellan:

Djur
Inriktningen för alla djurvänner som vill jobba med just djur i framtiden. Du lär dig om djurhållning, beteende och behov, samt relationen mellan människa och djur.

Lantbruk
Väljer du denna inriktning kan du efteråt arbeta med växtodling, lantbruksmaskiner eller driva en egen gård. Här får du bland annat kunskap om miljö- och naturvård.

Skog
Är du sugen på att ha skogen som din arbetsplats, är detta vägen att gå. Du lär dig både det tekniska och biologiska som krävs och kan sedan jobba som guide eller maskinförare.

Trädgård
De med grönast fingrar väljer att läsa trädgård. Då lär man sig om odling, växtmiljö och olika arter. Därefter kan du till exempel jobba som trädgårdsmästare.

Yrken du kan plugga vidare till

Djurvårdare
medellön: 21 300 kr

På Sveriges djurparker finns många djur som behöver skötas om och detta är ditt arbete som djurvårdare. Du ska även ha koll på djuren när de börjar bli sjuka så att de får rätt vård.

Hästskötare
medellön: 21 300 kr

Gillar du hästar och att rida, kan detta vara ett väldigt passande yrke för dig. Då sköter du om hästar ser till att de får mat och har det rent och tar dessutom med dem ut på motion.

Trädgårdsmästare
medellön: 22 400 kr

Gillar du att arbeta med växter och dessutom är duktig på att planera? Som trädgårdsmästare ingår nämligen båda delar då du ofta jobbar vid stora anläggningar.

Travtränare
medellön: 21 300 kr, varierar kraftigt då man i regel är egenföretagare

Är du riktigt duktigt med hästar kan du bli travtränare. Då är travbanan din arbetsplats, där du ser till att leda tävlingshästar till nya framgångar.

Jag går programmet nu

Daniella Forslund är 17 år och läser Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Sundsvall. Hon älskar att hålla på med djur, särskilt sin katt Jasmine, och hennes absoluta drömjobb är veterinär.

Varför valde du att läsa Naturbruksprogrammet?

– För jag älskar djur och jag skulle jättegärna vilja jobba med djur i framtiden, helst som veterinär.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att det är mycket praktik för jag anser att man lär sig mycket mer om man får utföra det man ska lära sig än om man bara läser det i en bok. Plus att det är mycket roligare att få göra en massa saker som man älskar.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa Naturbruksprogrammet?

– Man ska ha ett intresse för ämnet annars kommer man att ha det ganska tråkigt de närmaste tre skolåren. Man ska också vara öppen för att lära sig nya saker för man lär sig mycket hela tiden.

Så säger läraren

Katarina Nyberg, lärare Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Sundsvall.

Vilka är styrkorna i Naturbruksprogrammet?

– Ett program som man oftast valt utifrån ett brinnande intresse, där lärarna kan branschen och delar det intresset. Det gör att man trivs och tycker det är väldigt roligt på skolan. Sedan är programmet både yrkes- och högskoleförberedande.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Man ska såklart ha ett djurintresse, vara en engagerad person eftersom vi alltid jobbar i projektform på skolan, samt kunna ta eget ansvar.

Hitta Naturbruksprogrammet här

Senast uppdaterad: 17 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-21

Gymnasiet förberedde honom för drömskolan

Fotbollsproffs eller fotograf var barndomsdrömmen. Nu ser drömmen helt annorlunda ut för Alexander Norling som precis åkt till USA för att plugga reklam.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-22

Välj rätt program till gymnasiet

Statistiken visar att eleverna överger yrkesprogrammen. Carl-Magnus och Ella har gjort olika val – och är båda nöjda.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-03

Här är den nya gymnasieskolan

Programmen ska bli tydligare och bättre. Men förvirringen är fortfarande stor bland niorna.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön