Visa allastudier.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet

Vill du jobba med djur och älskar natur passar detta program som handen i handsken. Utbildningen är mycket bred och du lär dig det mesta mellan jordbruk och arbetsmiljöfrågor.

Efteråt kan du jobba med allt från hundar till att köra skogsmaskin. De här fyra inriktningarna kan du välja emellan:

Djur
Inriktningen för alla djurvänner som vill jobba med just djur i framtiden. Du lär dig om djurhållning, beteende och behov, samt relationen mellan människa och djur.

Lantbruk
Väljer du denna inriktning kan du efteråt arbeta med växtodling, lantbruksmaskiner eller driva en egen gård. Här får du bland annat kunskap om miljö- och naturvård.

Skog
Är du sugen på att ha skogen som din arbetsplats, är detta vägen att gå. Du lär dig både det tekniska och biologiska som krävs och kan sedan jobba som guide eller maskinförare.

Trädgård
De med grönast fingrar väljer att läsa trädgård. Då lär man sig om odling, växtmiljö och olika arter. Därefter kan du till exempel jobba som trädgårdsmästare.

Yrken du kan plugga vidare till

Djurvårdare
medellön: 21 300 kr

På Sveriges djurparker finns många djur som behöver skötas om och detta är ditt arbete som djurvårdare. Du ska även ha koll på djuren när de börjar bli sjuka så att de får rätt vård.

Hästskötare
medellön: 21 300 kr

Gillar du hästar och att rida, kan detta vara ett väldigt passande yrke för dig. Då sköter du om hästar ser till att de får mat och har det rent och tar dessutom med dem ut på motion.

Trädgårdsmästare
medellön: 22 400 kr

Gillar du att arbeta med växter och dessutom är duktig på att planera? Som trädgårdsmästare ingår nämligen båda delar då du ofta jobbar vid stora anläggningar.

Travtränare
medellön: 21 300 kr, varierar kraftigt då man i regel är egenföretagare

Är du riktigt duktigt med hästar kan du bli travtränare. Då är travbanan din arbetsplats, där du ser till att leda tävlingshästar till nya framgångar.

Jag går programmet nu

Daniella Forslund är 17 år och läser Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Sundsvall. Hon älskar att hålla på med djur, särskilt sin katt Jasmine, och hennes absoluta drömjobb är veterinär.

Varför valde du att läsa Naturbruksprogrammet?

– För jag älskar djur och jag skulle jättegärna vilja jobba med djur i framtiden, helst som veterinär.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att det är mycket praktik för jag anser att man lär sig mycket mer om man får utföra det man ska lära sig än om man bara läser det i en bok. Plus att det är mycket roligare att få göra en massa saker som man älskar.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa Naturbruksprogrammet?

– Man ska ha ett intresse för ämnet annars kommer man att ha det ganska tråkigt de närmaste tre skolåren. Man ska också vara öppen för att lära sig nya saker för man lär sig mycket hela tiden.

Så säger läraren

Katarina Nyberg, lärare Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Sundsvall.

Vilka är styrkorna i Naturbruksprogrammet?

– Ett program som man oftast valt utifrån ett brinnande intresse, där lärarna kan branschen och delar det intresset. Det gör att man trivs och tycker det är väldigt roligt på skolan. Sedan är programmet både yrkes- och högskoleförberedande.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Man ska såklart ha ett djurintresse, vara en engagerad person eftersom vi alltid jobbar i projektform på skolan, samt kunna ta eget ansvar.

Hitta Naturbruksprogrammet här

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Programmen som ger högst lön

Vill du tjäna stora pengar snabbt efter gymnasiet? Här är programmen. Jakob följde sin hockeydröm. Lista: Här blir lönen högst. Skillnaden kan vara stor om du vill plugga vidare eller börja jobba direkt efter gymnasiet. Väljer du rätt så kan du få drömlönen innan du fyllt 21. Bara två år efter studenten tjänar elever från industritekniska och byggprogrammet mer än 270 000 per år.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Unga företagare på filmgalan i Cannes

Killarna i UF-företaget Lindmarks Servering har flyt just nu. I veckan vann de SM-guld för bästa UF-företag. Idag är de i Cannes och jobbar under filmfestivalen. William Bigot Klinteberg tillsammans med de andra medlemmarna i UF-företaget, Peter Olin, Alex Lindmark och Isak Nilsson har precis landat i Cannes när AllaStudier når dem på telefon. – Ja, vi har ganska mycket runt oss just nu, och det ä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Dansare – med kroppen som verktyg

Älskar du musik? En dansare förmedlar känslor och berättelser med kroppen. Nathalie är premiärdansös på Kungliga baletten. Tips: Så lyckas du som dansare. Sökfunktion: Hitta din dansutbildning En tuff arbetsmarknad väntar landets danselever efter att de tagit examen, rapporterar Dagens Nyheter. Efter tre års utbildning på folkhögskolan Balettakademin i Stockholm kan bara en tredjedel räkna med job ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön