Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Trädgårdsutbildning

Skapa morgondagens miljöer med kreativa, praktiska och vackra lösningar. Är du praktiskt lagd med gröna fingrar passar en trädgårdsutbildning dig som handen i handsken! Sök och jämför hos oss!
Visar 1-20 av 98 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 98 träffar

Ung man i växthus som sköter sin växtodling

Har du alltid drömt om att få jobba med naturen och skapa inspirerande platser som dessutom gör gott för miljön? Då är kanske en trädgårdsutbildning något för dig! I takt med att stora stadsnät breder ut sig, är behovet stort för utveckling av parker, trädgårdar och andra utomhusmiljöer.

Som person ska du gärna vara praktisk och inte rädd att få lite smuts under naglarna. Du får möjlighet att arbeta med din passion - antingen som anställd eller egen företagare. Det är också en fördel att gilla att arbeta strukturerat, då dagarna kan komma att gå åt till planering och organisering av själva arbetet. Praktiska uppgifter såsom gräsklippning, plantering, odling av växter och beskärning av träd. En trädgårdsutbildning gör det möjligt för att jobba såväl administrativt som praktiskt.

Vad kan en trädgårdsutbildning leda till?

Efter att du läst en trädgårdsutbildning kan du räkna med att kunna jobba flexibelt, självständigt och med stort eget ansvar. Arbetsområdena varierar, men du kommer bland annat kunna jobba i kommunala parker, slottsparker, kyrkogårdsförvaltningar, bostadsföretag och anläggnings-och skötselföretag. Företag fokuserar ofta på köksväxter, frukt, bär, prydnadsväxter etc., och du genom en trädgårdsutbildning får du breda kunskaper inom skötsel, anläggning, växtkunskap, gestaltning och mycket mer.

Yrkesmöjligheterna är många, och några exempel på vad du kan arbeta som i framtiden är:

  • Trädgårdsmästare
  • Trädgårdsarkitekt
  • Växtskötare
  • Botaniker
  • Trädgårdsdesigner
  • Arbetsledare

Gemensamt med de flesta rollerna är att du kommer få jobba utomhus med varierande arbetsuppgifter. Med en trädgårdsutbildning på CV:et får du spetskompetens inom växter och ekologi och park- och kulturlandskap.

Hur ser framtidsutsikterna ut?

Med ökad kunskap och medvetenhet kring klimatläget i världen ökar även behovet av ekologisk hållbarhet. I branschen råder det idag brist på utbildad personal, så framtidsutsikterna för dig som vill läsa en trädgårdsutbildning är stora. Utbildningarna går att läsa på yrkeshögskola, yrkesutbildning, komvux och folkhögskola och du kan välja mellan att läsa enstaka kurser eller ett helt program!

Siktar du på att skissa fram nya trädgårdar och andra grönytor, eller kanske till och med vill ge dig in i byggnadsbranschen? Då kanske du vill titta in våra utbildningar inom arkitektur!

Till utbildningar inom arkitektur

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv