Visa allastudier.se som: Mobil

Nybakade studenter pluggar – i sommar

De nybakade studenterna Baktash Wejdan och Marcelo Lafitte får vänta på sommarlov. Nu börjar de i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik.

Förra veckan tog Baktash Wejdan, 22, och Marcelo Lafitte, 19, studenten från naturvetenskapliga programmet på Farsta gymnasium i Stockholm. Men sommarlovet får vänta. Nu ska de gå i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik B.

– Jag tycker att det är en fantastisk chans som man får. Vi som läser natur har jättemycket att göra, säger Baktash Wejdan.

– Om man får en lärare som man kanske inte har någon bra kontakt med, så har man en extrachans med en annan lärare, som anses vara en av de bästa. Då kan du ju visa hela din prestation, säger Marcelo Lafitte.

Förra året läste Baktash Wejdan matte D och fysik A på sommarskolan. Han tycker att det är en bra möjlighet, särskilt om man som han inte har bott så länge i Sverige.

– Där finns lärare som hjälper till, det finns olika alternativ och olika lärandesystem. Jag rekommenderar alla att gå där, säger han.

Att det dröjer ett par veckor innan det blir sommarlov är inget de bryr sig om, plugget kommer i första hand. Båda vill studera vidare på högskola.

– Egentligen tänker jag inte mycket på att det är att sätta sig i skolbänken igen, sommaren är njutbar när man är klar med allting, säger Baktash Wejdan.

– Då har man inte några bekymmer längre, säger Marcelo Lafitte.

Över 10 000 i sommarskolan

Många blir godkända
Elever som inte har blivit godkända i en eller flera kurser kan söka till sommarskola. Siffror från Skolverket visar att sex av tio så kallade prövningar, som genomfördes i samband med sommarskolan 2010 resulterade i att gymnasieeleven minst fick godkänt.

10 000 i sommarskola
2011 gick drygt 8 000 gymnasieelever i kommunala sommarskolor och 2 200 i friskoleregi, enligt siffror från Skolverket. I Stockholms och Göteborgs kommun erbjuds sommarskola för gymnasieelever i årskurs 1,2 och 3. I Malmö stad kan elever i år 1 och 2 gå i sommarskola.

Matematik vanligast
Matematik var det ämne som flest gymnasieelever pluggade upp i sommarskola 2010, enligt Skolverkets utvärdering. Näst vanligast var engelska, följt av kategorin andra ämnen. På tredje plats låg svenska som andra språk och på fjärde plats kom svenska.

Fler sätt att läsa upp betyg:

Så kan du läsa upp betygen

Höj betygen innan det är för sent

Kursen som botar skoltröttheten

Caroline Wetterborg

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-28

Kortare sommarlov för nior med dåliga betyg

Högstadieelever med dåliga betyg kan räkna med tre veckor kortare sommarlov. Både Socialdemokraterna och regeringen vill införa obligatorisk sommarskola för den gruppen elever. Av de omkring 100 000 ungdomar som i dagarna går ut grundskolan har över 12 000 inte betyg nog för att komma in på gymnasiet. Lagom till skolavslutningarna presenterade tre ledande Socialdemokrater partiets försl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-06-17

Gymnasiebetyg

Betygen man kan få på gymnasiet är A, B, C, D, E eller F. Men vad innebär de olika betygen och hur sätts de? Betygsskalan sträcker sig från A till F. Högsta betyg betecknas med A och lägsta betyg med E. Betyg för icke godkänt resultat betecknas med F. Om elevens frånvaro har gjort att läraren inte har tillräckligt underlag för bedömning av elevens kunskaper  sätts ett streck.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Pojkar missgynnas i betygssättning

Pojkar får ofta lägre betyg än vad de presterar på de nationella proven, flickor får högre, visar en ny granskning. Pojkar får ofta lägre betyg än vad de presterat på de nationella proven medan flickor i större utsträckning får högre, visar en granskning gjord av SVT Pejl. I svenska får till exempel 19,7 procent av flickorna högre betyg än de nationella proven medan 12,2 procent av pojkarna får hö ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön