Visa allastudier.se som: Mobil

Så kan du läsa upp betygen

Satsade du inte särskilt hårt på plugget i gymnasiet,
och har nu kommit på att du vill bli läkare? Än är loppet
inte kört. Om du saknar betyg för att utbilda dig till ditt
drömyrke kan du vända dig till komvux.

Långt ifrån alla har klart för sig vad de vill göra efter studenten. När det är dags att göra sitt högskoleval står du kanske plötsligt inför situationen att du saknar behörighet till högskoleutbildningen du vill gå. Lugn, du behöver inte möblera om i framtidsplanerna – komvux finns över hela landet och erbjuder kurser på grundläggande och gymnasial nivå, samt yrkesutbildningar.

Jonas Mossberg, studie- och yrkesvägledare på Komvuxcentrum i Stockholm, förklarar att innebörden av att läsa upp ett betyg varierar beroende på vilket mål studenten har.

– Vad vi erbjuder är i första hand möjlighet att få behörighet
till högre studier, eller att läsa en yrkesutbildning. Om den sökande vill höja sitt redan godkända betyg hänvisar vi till en så kallad prövning.

Komvux huvudsakliga uppgift är att utbilda dig som antingen saknar gymnasieexamen eller slutbetyg, men även den som behöver godkänt betyg för särskild behörighet till högre studier eller vill gå en yrkesutbildning har möjlighet att få plats. Vill du däremot höja ditt betyg i ett ämne du redan är godkänd i för att öka dina chanser att bli antagen, kan du inte läsa kursen på nytt.

– För studier på gymnasial nivå erbjuder vi undervisning i klassrum, med vanligtvis en eller två lektioner i veckan. På grundläggande nivå kan det finnas fler lektionstillfällen. Redan avklarade kurser får man inte läsa hos oss, istället kan man göra en prövning.

Då får studenten skriva slutprov i ämnet mot en avgift på femhundra kronor. Det finns ingen gräns för hur många gånger studenten kan göra en prövning, så möjligheten finns att ta provet tills det önskade betyget är uppnått.

Även om du söker en kurs du tidigare läst på gymnasiet, kan utformningen för ämnet vara annorlunda på komvux. Studiernas upplägg ser olika ut beroende på varför du har sökt dig till skolan och kan även skilja sig från kommun till kommun. I Stockholm sker studier dels i klassrum och på distans, men det finns även ett alternativ som kallas flex.

– Flex innebär oftast att studenten får handledning en gång i veckan, vid ett tillfälle som bestäms i samråd med studenten. Att läsa på distans innebär studier hemma med lärarkontakt via telefon eller mail, men att slutprov görs i skolan.

Jonas Mossberg understryker att alla studieformerna innebär mycket studier på egen hand.
– Distans på heltid betyder inte att man har mer tid att göra någonting annat samtidigt. Många gör misstaget att ta på sig för mycket vid sidan om studierna, och då riskerar betygen att bli lidande. För att uppnå bästa möjliga resultat tipsar han om att göra en studieplan innan du söker till komvux. Har du gjort det kan du undvika kurser du inte är i behov av, och får lättare att fokusera på de betyg som krävs inför framtiden.

Jonas Mossberg med kollegan Cathrine Bernergård.
– Många som söker till komvux har inte en fullständig utbildning
eftersom de har haft svårigheter på något sätt, de kanske inte trivdes i skolmiljön eller hade en diagnos som försvårade
skolgången. För dem blir komvux verkligen en andra chans, liksom för de som vill byta yrkesbana, säger Cathrine Bernegård.

Senast uppdaterad: 21 aug 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-21

Vägledningscentrum svarar på frågorna

Behöver du hjälp inför komvuxstudier och vet inte var du ska vända dig? Vägledningscentrum har svaren.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Pluggade och fick ett nytt liv

För kommunen var det en lönsam investering. För Alina Narmontiene innebar det ett nytt liv. Nu vill Almega, att den så kallade Nacka-modellen ska införas i hela landet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-11

Låt inte slumpen bestämma

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön