Från skoltrötthet till studiesug på tre månader. Motivationskursen på folkhögskolan gav Felizia Grönvall, 21, lusten att plugga vidare. I år ges 5000 unga arbetssökande samma möjlighet.
Redan i ettan på gymnasiet hade Felizia Grönvall tröttnat på skolan. Hon tvivlade på om hon hade valt rätt program och tog studenten med ofullständiga betyg. Helst ville hon jobba, men hon fick bara enstaka timmar inom äldrevården och lönen räckte knappt till hyran. Så när Arbetsförmedlingen föreslog en tre månaders studiemotiverande kurs på folkhögskolan i Eslöv tackade hon ja.
Efter tre månader med ämnen som svenska, bild och religion – och en bra klassgemenskap - blev hon sugen på att plugga .
– Jag har inte tyckt om skolan, men det här var bra. Man får ta det i sin egen takt. Jag har problem med matten och det funkar inte om jag ska skynda mig, säger hon.
Den studiemotiverande kursen vänder sig till unga arbetslösa som saknar slutbetyg och finns nu på 110 av Sveriges 150 folkhögskolor.
-– Jag hoppas att så många ungdomar som möjligt får chansen att prova det här. Vår undersökning visar att hälften känner sig studiemotiverade efter kursen, säger Lena Östlund, samordnare på Folkbildningsrådet.
I höst ska Felizia Grönvall läsa basåret på Folkhögskola och sedan plugga vidare:
– Om tre år hoppas jag att jag är behandlingspedagog.
Så funkar motivationskursen
Vem kan söka?
För att bli antagen till den studiemotiverande folkhögskolekursen måste du gå via arbetsförmedlingen. Kursen är till för dig som är under 25 år. Du måste vara arbetssökande och sakna slutbetyg från grundskolan eller gymnasiet. Målet är att du ska motiveras till att slutföra dina studier och därmed öka dina chanser till jobb.
Så har det gått:
Drygt 4400 personer har gått kursen sedan den startade år 2010. Av dem har 24 procent valt att plugga vidare på komvux eller folkhögskola för att klara en utbildningsnivå motsvarande gymnasiet. 15 procent har fått jobb utan stöd av arbetsförmedlingen. Tidigare år har 4000 elever erbjudits plats, men i år finns 5000 platser.
Så funkar det:
I tolv veckor läser du ämnen som svenska, bild, matte och musik. Du får vara med och påverka upplägget och plugga i din egen takt. Du får inga betyg. Folkhögskolorna kan utforma innehållet i kursen på olika sätt. På folkhögskolan i Eslöv har man avsatt tid på schemat för att jobba med cv, personliga brev och arbetsintervjuer.
Ingrid Arinell