Visa allastudier.se som: Mobil

Sommarkurs kul semesteralternativ

Snabba på din högskoleutbildning eller lär dig måla akvarell. Utbudet är enormt och en av de populäraste sommarkurserna lär ut konsten att göra en stå upp-show.

Förra sommaren var det över 30 000 personer som gick en sommarkurs, på högskola eller folkhögskola. För många högskolestudenter är det ett alternativ till sommarjobb, eftersom man får studiemedel och snabbare når examen, medan andra går en veckolång folkhögskolekurs för att förgylla semestern.  

Fridhems folkhögskola är den folkhögskola som håller flest sommarkurser och tar emot 1 200 deltagare varje sommar. Daniel Unnerbäck har under flera år jobbat med att skapa en upplevelse kring sommarkurserna, där veckan på skolan numera inbegriper förutom kursen, boende, bra mat, kvällsunderhållning och öl- och vinservering.

– Vi vill visa folk att folkhögskola inte är flummigt, utan proffsigt. Vi har kursdeltagare från hela landet, som tar det här som en semestervecka. Tanken är att man ska släppa allting annat, bara vara här i en vecka och syssla med sitt, säger Daniel Unnerbäck.

En av de populäraste kurserna är ståupp-kursen som leds av de luttrade komikerna Thomas Oredsson och Martin Svensson.

Intresset för ståuppkurser har ökat mycket de tre, fyra senaste åren, jag tror det beror mycket på att stand-up comedy blivit så massmedialt uppmärksammat. Sen är det väldigt spräckliga grupper, i en grupp på tolv kanske tre, fyra stycken vill bli komiker, de andra är till exempel lärare, präster och föredragshållare som har nytta av kursen i sitt jobb, säger Thomas Oredsson.

Fakta: Sommarkurser

På högskola
15 mars kl 24 är sista ansökningsdatum. Du kan läsa max 22,5 högskolepoäng under en sommar, och du kan välja upp till 20 sommarkurser i samma anmälan. Ansökan görs på antagning.se. Universitetet eller högskolan kontaktar dig med antagningsbesked.

På folkhögskola
Sommarkurser är helg- eller veckokurser som ges under juni, juli eller augusti. 874 sommarkurser finns att söka, de flesta med konstnärliga eller estetiska inriktningar. Ansökan görs direkt till folkhögskolan och ofta kan man ansöka ända fram till kursstart. Under sommarkurserna bor och äter man oftast på skolan. På vissa folkhögskolor kan man ta med partner och barn.

Studiemedel
Studerar du på högskola har du rätt till studiemedel. Du måste vara registrerad på kursen och skolan måste rapportera den som en sommarkurs till CSN. Du måste studera i minst tre sammanhängande veckor under perioden juni-augusti. Studerar du på folkhögskola har du inte rätt till studiemedel.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 22 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-25

Kunskap & kamp: Framtidsmässan

Många ekonomyrken försvinner när arbetsuppgifterna nu datoriseras i snabb takt. Det är viktigt att känna till för de som ska välja utbildning efter gymnasiet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så ansöker du

15 oktober är sista dagen att söka till högskola och universitet.  Vi guidar dig i hur du går tillväga.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Marknadsföring – jobba med hockey-VM

Är du kreativ och gillar sälj? Marknadsförare behövs inom alla branscher. David pluggar till sportmarknadsförare och jobbar just nu med hockey-VM.

Läs mer